open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Ukrajina mora preživjeti dok sankcije počnu davati efekat
Ruske snage su osmog dana borbi otvorile novi pravac sa bjeloruske granice zapadno od Kijeva u regiji Žitomir.
04.03.2022. u 10:08
get url
text

Tu su ruske elitne snage 104. Padobranske gardijske brigade, ušle nekih 20 km u ukrajinski terotorij s ciljem razvlačenja ukrajinskih snaga koje su zaustavile ruski oklopni klin sjeverozapadno od Kijeva nanoseći mu stravične gubitke i to čak napadima i iz zraka od navodno uništene ukrajinske ratne avijacije. Na tom pravcu je iz snajpera navodno ubijen i general major Andrey Sukhovetsky, zamjenik komandata 41. Armije Centralne ruske vojne oblasti. Ovo još nije potvrđena informacija s ruske strane. Teške borbe u predgrađima Kijeva i pokušaj osvajanja Kijeva dio po dio skupo će koštati ruske snage koje na najvažnijem operativnom pravcu imaju najmanju stopu napredovanja i moraju otvarati front i desno i lijevo od Kijeva kako bi oslabile ukrajinsku odbranu. 

VEZANI TEKST - Odbrana ili pad Kijeva odlučit će dalji tok ruske invazije, kao i budućnost Evrope

Ruski oklopni klin koji je probio ukrajinsku odbranu istočno od Kijeva između Sume i Harkova i koji je usmjeren ka istočnoj obali Dnjepra s ciljem opkoljavanja Kijeva, također je nakon prvobitnog uspjeha naišao na poteškoće u daljem proširivanju tog koridora i pokušaja napredovanja prema Černjihovu. Rusi su i na tom pravcu ostali bez vidnih rezultata, iako u tom napadu učestvuje čitava 4. Tenkovska divizija ojačana i podijeljena u sedam bataljonskih grupa, koje po principu parnog valjka jedna iza druge nastupaju prema Kijevu.

No, svako malo na toj trasi napredovanja Rusi nailaze na ukrajinske zasjede po partizanskom principu "udari i bježi" koje su usmjerene ka vozilima sa logistikom i gorivom. Na Harkov se sručilo sve što od artiljerije ruska vojska ima u svom arsenalu osim taktičkih nuklearnih raketa i neselektivnim gađanjem se povećavaju civilne žrtve.

Odbrana ovog grada suočit će se sa otvaranjem pomoćnih taktičkih pravaca desno i lijevo od grada kako bi se Harkov okružio jer frontalni napad na ovaj drugi po veličini grad u Ukrajini ne daje rezultate već punih devet dana strašnih borbi samo 42 km od ruske granice. Ruske snage nastoje otvoriti i pomoćni pravac prema Harkovu iz pravca Donbasa, no i tu im tempo napredovanja ima velikih problema i suočava se sa čvrstom odbranom i dobro postavljenim zasjedama ukrajinske vojske. U širem reonu aerodroma Gostome kod Kijeva, ukrajinske specijalne jedinice su razbile i odbacile elemente ruske elitne padobranske pješadije koja je na kraju naprosto zbrisana. Na osnovu tog malog taktičkog uspjeha Ukrajinaca, stvara se utisak da rusko napredovanje sve više gubi zamah jer se njihove elitne jedinice lome i teško stradaju u borbenom dodiru sa ukrajinskom vojskom. 

VEZANI TEKST - Putin ujedinio cijeli svijet protiv sebe, da li su njegovi sateliti u regionu svjesni toga

Rusima još jedino ide dobro na južnom sektoru gdje su opkolili Mariupolj i prijete mu potpunim uništenjem ukoliko se ne preda. Odbrana grada za sada odbija sve napade, no Mariupolj se bombarduje iz svih oruđa i oružja i gomilaju se civilne žrtve, grad nema struje i vode i teško će se održati narednih dana ukoliko ubrzo ne dobije pomoć. Vlasti grada Hersona dogovorili su sa Rusima uvjete potpune predaje grada kako bi izbjegli civilne žrtve i totalno uništenje urbane cjeline. To je omogućilo Rusima da produže za susjedni Makolajev, koji za sada odbija sve napade ruskih snaga. Ono što je ostalo od ukrajinskih snaga odbrane Hersona je prešlo u mobilnu faktički gerilsku formaciju koja je borbu prenijela izvan grada i nastavlja da pruža otpor povlačeći se donekle organizirano prema Makolajevu. 

Također, na južnom sektoru ruske snage u nastojanju da je zauzmu izazvale su požar na najvećoj nukelarnoj elektrani u Evropi Zaporožje, a zatim su nakon kratke borbe sa ukrajinskim osiguranjem uzeli elektranu pod svoju kontrolu. Ne zna se kakva je situacija sa šest nuklearnih reaktora i da li ima curenja radijacije. Za sada se pretpostavlja da nema oštećenja.

Mrtva trka je sa vremenom u kojem Ukrajina mora preživjeti dok sankcije počnu davati efekat. Ako Ukrajinci izdrže najdalje do 10. marta, Rusi će morati napraviti dužu pauzu u operaciji kako bi odmorili, pojačali i pregrupisali snage. A onda ostaje pitanje da li će sankcije i uzimanje bogatstva oligarsima koji čuvaju Putinov crni fond, zaustaviti Rusiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.