open-navfaktor-logo
search
Istraga se nastavlja
Ukradena vozila rastavljali i prodavali u dijelovima: Samardžija i Smajlović ostaju iza brave
Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i odredio jednomjesečni pritvor Slobodanu Samardžiji sa Sokoca i Muharemu Smajloviću iz Zenice, koji su uhapšeni u akciji koju su prošle sedmice u Sarajevu izveli pripadnici Federalne uprave policije.
27.01.2020. u 16:34
get url
text

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, pritvor osumnjičenima određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodu mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te da bi se eventualno mogli izmijeniti tragovi važni za krivični postupak. Osim toga, postoje i naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni ukoliko bi bili pušteni da se brane sa slobode mogli ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža.

- Osumnjičeni S. S. i M. S. se terete da su sa njima poznatim osobama, u vremenskom periodu od novembra 2019. godine do 22.01.2020. godine, uz prethodni dogovor i zajedničkim radnjama, izvršili krađu većeg broja putničkih motornih vozila na području Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te ih prevozili na područje Kantona Sarajevo a potom na druge njima poznate lokacije, gdje su se vozila rastavljala a dijelovi ukradenih vozila potom stavljali u dalju prodaju - navedeli su iz Tužilaštva ZDK.

Podsjetimo, Samardžija i Smajlović "pali" su u akciji FUP-a u sarajevskoj općini Novi Grad.

Kako je tada saopćio FUP, prilikom hapšenja Samardžije i Sokolovića, koji su višestruki povratnici u oblasti autokriminala, pronađena dva automobila ukradena u ranijem periodu i to "škoda octavia" ukradena u zenici i "vw golf7", ukraden u Kaknju.

Uhapšenima se na teret stavlja veći broj krađa vozila novije proizvodnje, a posebno vozila "vw golf VII" i "škoda octavia", čime su za sebe stekli enormnu protivpravnu imovinsku korist, a vlasnicima pričinili veću materijalnu štetu.

Iz FUP-a su najavili da će u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima nastaviti rad na pronalasku i drugih ukradenih vozila kao i osoba koje se mogu dovesti u blisku vezu izvršenja krivičnih djela iz oblasti autokriminala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.