Uklonjena stijena koja je ugrožavala zgradu u Konjicu

objavljeno: 09.02.2018. u 10:48

Nakon dvodnevnog rada deset pripadnika USAR tima Federalne uprave civilne zaštite uklonili su stijenu koja se nedavno obrušila i ugrozila stambenu zgradu u konjičkom naselju Pleha.

- Na zahtjev Općine Konjic, USAR tim FUCZ sa zračnim kompresorom i specijalnim pneumatskim alatom, dva dana je intenzivno radio na razbijanju stijene i uklonio 35 kubnih metara kamena i zemlje. Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene, te nije bilo potrebno evakuisati stanare. Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, čvrstoće stijene i da se ne bi ugrozila sigurnost stanara, ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku, bile su poduzete sve potrebne sigurnosne radnje i mjere - saopćili su iz FUCZ-a.

Osim USAR tima FUCZ-a bili su angažovani i pripadnici CZ Općine Konjic i uposlenici JKP “Standard” d.o.o. Konjic, koji će očistiti preostali obrušeni sitni materijal.

VEZANI TEKST - Nevrijeme u Konjicu i Jablanici aktiviralo klizišta, zatrpani putevi

Tokom noći sa 2. na 3. februar u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene, koja je ugrozila jednu stambenu zgradu. Stijena je probila vanjski zid, koji se dijelom obrušio, te se zaustavila u trpezariji u jednom stanu. Srećom nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta.

VEZANI TEKST - Konjic: U toku razbijanje stijene koja je "uletjela" u stan

Uočeno je da na ovom mjestu prijeti opasnost od novog obrušavanja zemlje i kamena pa će se morati nešto učiniti na sanaciji brda iznad ove stambene zgrade u Konjicu, naveli su iz FUCZ-a.