open-navfaktor-logo
search
Saradnja sa Česima
Uklanjanje eksplozivnih sredstava u Žunovnici
Pripadnici češke policije i FUCZ proširuju saradnju na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava i na kopnu
31.10.2018. u 13:25
get url
text

Nastavlja se uspješna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i Federalne uprave civilne zaštite u čišćenju vodenih tokova, sada i na kopnu.

U okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu pirotehnička služba policije Republike Česke od 29. 10. do 10. 11. 2018. godine boravit će u Bosni i Hercegovini gdje će sa timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ-a uklanjati eksplozivna sredstava koja su nakon NATO udara 1995 godine razbacana na prostoru bivše kasarne JNA Žunovnica kod Hadžića.



Na ovom projektu angažovan je tim od devet pripadnika češke policije te dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina sa ukupno deset pripadnika FUCZ-a.

-Ova veoma uspješna i dugogodišnja saradnja započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava u kasarni Žunovnica u četvrtak, sutra, u 11,30 sati posjetit će predstavnici Ambasade Češke Republike u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak - saopćeno je iz FUCZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.