open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uklanjaju se grafiti sa fasade Stare pravoslavne crkve
Na inicijativu Grada Sarajeva danas je počelo uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Grad Sarajevo više od dvije godine vodi aktivnosti na zaštiti javnih objekata i spomenika od grafitnih natpisa, te na razvijanju svijesti da smo svi odgovorni za lijep, čist i uredan grad.
25.01.2020. u 13:22
get url
text
Grafiti, Stara pravoslavna crkva

- Ovim projektom štitimo i čuvamo naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe. Ovo je izraz poštovanja i znak naše dobre namjere. Čišćenjem grafita i sa vjerskih objekata, naš grad poprima ljepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija - napisao je na svom Facebook profilu gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podsjeća da je Stara pravoslavna crkva, jedan je od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu, a koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Svojim izgledom i vrijednošću, ovaj pravoslavni hram predstavlja arhitektonsko, vjersko i kulturno bogatstvo našeg grada.

Uz crkvu se nalazi muzej, osnovan 1889. godine, koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. Muzej, također sadrži vrijedne rukopise, liturgijske i umjetničke eksponate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.