open-navfaktor-logo
search
Izručen iz Kanade u BiH
Ukinut pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za učešće u strijeljanju više od 40 Bošnjaka kod Sokoca
Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca. Koprivica je početkom aprila iz Kanade izručen u Bosnu i Hercegovinu.
28.04.2022. u 13:12
get url
text

Prema saopćenju, Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je ukinuo pritvor Nikoli Koprivici, dok su mu određene mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, kao i obavezno javljanje nadležnom organu.

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i direktni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine na lokaciji Ivan Polje.

Kako se navodi u saopćenju Suda BiH, izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni su prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.