open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ukinut pritvor Izetu Nizamu
Umjesto pritvora savjetniku ministra Veska Drljače određene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama
09.10.2018. u 15:39
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje prema kojem je ukinut pritvor Izetu Nizamu, osumnjičlenom za krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi. Umjesto pritvora Nizamu, inače savjetniku ministra Veska Drljače, određene su mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama.

U slučaju da osumnjičeni prekrši mjeru zabrane može mu biti određena mjera pritvora.

Nizam je uhapšen 10. septembra, a tada  mu je određen i jednomjesečni pritvor. Na teret mu se stavlja da je u periodu od 2011. do 2015. godine, dok je obnašao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, protivzakonito uzimao novac, robu i usluge, od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci u vezi s boravkom stranaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao donošenju odluka u korist tih osoba.

Izrečena mjera zabrane trajat će dok za tim postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako  nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, ili do drugačije odluke Suda, a pored toga kontrolirat će se svaka dva mjeseca.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.