open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ukinut pritvor Eldinu Karamehmedoviću, osumnjičenom za promet droga
Sud je našao da više ne postoje zakonski razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru
22.10.2019. u 13:30
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine, u ponovnom postupku preispitivanja rješenja o određivanju pritvora od 1.11.2013. godine, nakon održanog ročišta donio je rješenje u predmetu Eldin Karamehmedović kojim je prema osumnjičenom Karamehmedoviću ukinut pritvor određen rješenjem Suda od 1.11.2013. godine.

Prema Zakonu o krivičnom postupku (ZKP BiH) Tužilaštvo u fazi istrage disponira zahtjevom koje mjere obezbjeđenja prisustva osumnjičenog će se primijeniti, pri čemu Sud cijeni da li su ispunjeni zakonski uvjeti za primjenu tih mjera.

Cijeneći iznesene navode Tužilaštva BiH da više ne postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, te izričit prijedlog Tužilaštva da se prema osumnjičenom ukine pritvor, Sud je našao da više ne postoje zakonski razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru.

Pri tome, Sud je primijenio odredbu člana 131. stav 5. ZKP BiH kojim je izričito propisano da će pritvor biti ukinut čim prestanu razlozi na osnovu kojih je određen, a pritvoreni odmah biti pušten na slobodu.

Eldin Karamehmedović osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, saopćeno je iz Suda BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.