open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
UKC-u Tuzla: Sedam novooboljelih, troje povezano sa Sapnom, četvero s Klinikom za ORL
U Tuzlanskom kantonu do danas je urađeno 950 testova na virus COVID-19, od kojih je 110 napravljeno od jučer, a među njima je sedam pozitivnih nalaza. To znači da je u TK ukupno 75 pacijenta pozitivno na koronavirus, saopćila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
06.04.2020. u 14:29
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

- Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) hospitalizirano je 18 pacijenata, na Medicinskom institutu Bayer (MIB) su četiri, jedan pacijent je u Brčkom, dok je 50 pozitivnih pacijenata u kućnoj izolaciji. Jedan pacijent je prebačen u drugi kanton na liječenje, a do sada smo u TK imali jedan smrtni ishod - kaže Dajana Čolić.

Kada se gleda raspored pozitivnin na koronavirus po klasterima, MIB, odnosno bivši Centar za srce, nepromijenjen je i ima 39 pozitivnih, klaster Srebrenik obuhvata 15 osoba, klaster Spana ima povećanje za tri što je ukupno sedam, klasteri Banovići, Gračanica, Tuzla i Lukavac po jedano te klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla ima povećanje za četiri, što je ukupno deset pozitivnih osoba.

- Ono što je važno reći je da niko od oboljelih nije na respiratoru. Na TK je ukupno imamo zaražene tri osobe starosti do 18 godina. Od toga su dva djeteta mlađa od šest godina, a jedno je hospitalizirano na UKC-u. Treće dijete je starije od 15 godina. Na UKC-u je pozitivno deset zdravstvenih radnika, a na MIB-u 14 - dodala je Čolić.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović dopunio je izjavu ministrice Čolić rekavši da je na UKC-u ukupno zaraženih 10 zaposlenika, dok ih je na Klinici za ORL šest te dodao da u zadnja 24 sata nema novozareženih među uposlenicima UKC-a. To u biti znači da novih četvero u klasteru Klinike za ORL nisu zaposlenici.

- Pored 10 pozitivnih na COVID-19 imamo 117 zaposlenika u kućnoj izolaciji i to su prvi kontakti zaraženih. Nama svako dan uđe između 1.000 i 1.100 pacijenata i nemoguće je, kada smo prva i zadnja crta odbrane, nekoga vratiti, jer više zdravstvene ustaneove nema u TK. Sada imamo prije svake operacije testiranje na COVID-19 i tako smo uspjeli izolirati dva pacijenta koji nisu imali nikakve simptome - kaže Jusufović.

On je dodao da je na Klinici za dječije bolesti testirano 62 zaposlenika od kojih su dva pozitivna, a ostali zaposlenici su u izolaciji već sedam dana, dok je na Klinici za ORL testirano 52 zaposlenika od čega je šest pozitivnih, jedan doktor, četiri medicinske sestre i jedna spremačica te je dvoje pozitivnih na Klinici za kožne bolesti. Sve to je ukupno 10 pozitivnih zaposlenika UKC-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.