open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
UKC-u Tuzla nedostaje oprema za pohranjivanje spolnih ćelija i embriona
Postupci biomedicinske oplodnje u Bosni i Hercegovini su veoma skupi i prema tome nedosanjani san velikog broja parova u našoj zemlji koji se godinama pokušavaju ostvariti u ulozi roditelja.
28.10.2021. u 08:38
get url
text

Bračni i vanbračni partneri prema Zakonu o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom imaju pravo na tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Prema istom zakonu, bračni i vanbračni partneri imaju pravo pohranjivanja spolnih ćelija, spolnih tkiva i embriona.

U Tuzlanskom kantonu, uprkos činjenici da Univerzitetski klinički centar Tuzla ima educiran kadar za ovu vrstu ljekarskih usluga, ipak se ne vrši pohranjivanje spolnih ćelija, spolnih tkiva i embriona zbog nedostatka opreme.

- Prema Zakonu o liječenju neplodnosti i biomedicinski potpomognutoj oplodnji, onkofertilitetom se mogu baviti samo javne zdravstvene ustanove. Mi, nažalost, zbog nedostatka opreme nismo u mogućnosti pomoći ženama koje obole od malignih bolesti, a čije jajne ćelije se mogu pohraniti prije odlaska na hemoterapiju. Na taj način bi mogli sačuvati njihovu plodnost da se ostvare u ulozi roditelja nakon izliječenja - izjavio je za Fenu načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla doc. dr. Igor Hudić.

Dva educirana ljekara

Navedena klinika upravo za ove metode liječenja ima dva educirana ljekara koji su po dvije godine proveli u klinikama Slovenije kako bi onkološkim pacijenticama pomogli u očuvanju plodnosti.

- Za tu laboratoriju nama je potrebna oprema koja košta između 500 - 700 hiljada maraka. Bilo je obećanja, ali do danas ništa nije realizirano - izjavio je Hudić.

Stručnjaci za onkofertilitet i onkobiologiju sve više rade na razvijanju novih i učinkovitih metoda očuvanja reproduktivnih sposobnosti. Radi se o novom trendu u reprodukcijskoj medicini koji nastoji premostiti jaz između onkologije i očuvanja plodnosti pacijenata sa zloćudnim bolestima, a sve s ciljem rađanja živog i zdravog djeteta.

Hudić se stoga nada da će u narednom periodu nadležne institucije uložiti novac u ovakav jedan projekat koji bi omogućio čuvanje jajnih ćelija onkoloških pacijentica. 

Specijalistkinja ginekologije dr. Zumra Begić i zastupnica SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da je riječ o vrlo sofisticiranom i skupom procesu za koji je potrebno određeno iskustvo.

- Za postupke potpomognute oplodnje u zdravstvenim ustanovama u svim oblicima vlasništva, privatnim ili javnim je potrebno na prvom mjestu educirano osoblje, opremljene ustanove adekvatnom opremom. Za postizanje zavidnih rezultata je ipak potrebno uložiti najviše stručnog znanja koje se stječe u centrima u inostranstvu, kao i dugogodišnjim radom u praksi. Potrebno je zakonski regulisati čuvanje spolnih stanica (jajnih ćelija i sjemena), kao i osigurati potrebne uslove za njihovu pohranu, a u interesu oboljelih od malignih bolesti, kako bi nakon oporavka mogli ispuniti svoju reproduktivnu ulogu - izjavila je Begić za Fenu.

Dvije privatne ustanove

Kad je u pitanju Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Skupštini TK Boris Krešić nedavno je na sjednici tog zakonodavnog organa predložio inicijativu kojom je traženo od Ministarstva zdravstva TK da u roku od 30 dana provede sve neophodne radnje kako bi bračni i vanbračni partneri u tom kantonu mogli ostvariti pravo iz tog zakona.

Inicijativa nije dobila potrebnu podršku većine, a kao razlog je navedena činjenica da se u inicijativi radilo o dvije privatne ustanove koje trenutno na području TK vrše ovakve postupke.

- U inicijativi se nije glasalo o tome koje će ustanove raditi medicinski potpomognutu oplodnju. Uostalom, ZZO je dužan raspisati javni poziv za klinike. Dvije klinike su navedene ilustracije radi. Inicijativa je da se obaveže Ministarstvo zdravstva da krene s realizacijom provođenja neophodnih radnji - izjavio je za Fenu Krešić.

Klub zastupnika Naše stranke, koji je tokom glasanja o toj inicijativi bio suzdržan, navodi kako ta stranka insistira na poštivanju zakona i transparentnim procedurama.

- Ono što nama nije prihvatljivo jesu paušalno i populistički napisne inicijative koje isključuju pravo budućih roditelja da biraju ustanovu u kojoj žele da rade IVF (umjetna oplodnja) - naveli su Feni iz ovog kluba.

Najavljuju da će za iduću sjednicu pripremiti set rješenja koja će ovu temu "obraditi po svim medicinskim standardima" te dodaju da je, između ostaloga, njihovim zalaganjem ova vlada podigla izdvajanja za potpomognutu oplodnju za 50.000 KM više od prethodne vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.