open-navfaktor-logo
search
"Zarazno" gotovo puno
UKC Tuzla: Sve više hospitaliziranih, u pripravnosti treća Covid-bolnica
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla u pripravnosti je treća Covid-bolnica na prvom spratu Klinike za fizijatriju, ali za sada nema potreba za njenom aktivacijom.
12.11.2020. u 15:49
get url
text

Prva Covid-bolnica formirana je na Klinici za zarazne bolesti i njeni kapaciteti su gotovo popunjeni.

- Trenutno je na Klinici za zarazne bolesti haspitalizirano 114 Covid-pozitivnih pacijenata, a slobodno je još 16 kreveta. Druga Covid-bolnica na Klinici za plućne bolesti raspolaže sa 100 kreveta, a trenutno su zauzeta 24 - kaže direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

UKC Tuzla, s porastom broja zaraženih koronavirusom, bilježi povećan priliv pacijenata za hospitalizaciju. Krajem prošle sedmice broj Covid-pozitivnih pacijenata u bolnici bio je nešto veći od 90, a sedam dana kasnije prešao je 150.

Pored dvije Covid-bolnice na Klinici za plućne bolesti uspostavljen je i Respiratorni centar, gdje se liječe najteži pacijenti, a tu su trenutno slobodna četiri kreveta, od ukupno 20 raspoloživih.

- Nemamo problem ni s ljudskim kapacitetima. Organiziramo se kako najbolje možemo. Trudim se da svako dobije dovoljno dana odmora jer su uvjeti za rad veoma teški - dodaju Jusufović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.