Pacijenti iz Klinike za zarazne bolesti prebačeni su u prostorije Klinike za fizijatriju i Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju.

- Prebacili smo za sada 27 pacijenata u novi Covid-odjel na drugom spratu Plave bolnice. Kreveti na Klinici za zarazne bolesti popunjeni su više od 80 posto, a mi imamo obavezu kada se pređe 80 posto kapaciteta da osiguramo dodatni prostor za pacijente - pojašanjava Jusufović.

UKC Tuzla do sada je imao dvije Covid-bolnice, jednu na Klinici za zarazne bolesti, a drugu na Klinici za plućne bolesti.

Prema riječima Jusufovića, u obje te Covid-bolnice u ovom momentu popunjeno je više od 80 posto kreveta.

- Ljudi su nam umorni, posebno pulmolozi i infektololozi. Oni su jako dugo angažirani veoma intenzivno. Ova situacija zahtijeva angažman svih našeih kolega - kaže direktor UKC-a.

Ovo je prvi put od početka pandemije da je UKC Tuzla aktivirao treći odjel za smještaj Covid-pozitivnih pacijenata.

U posljednja 24 sata u TK su testirana 553 uzorka, od kojih su 194 bila pozitivna, a preminulo je šest Covid-pozitivnih pacijenata.

Prema podacima Kriznog štaba TK, na UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 185 Covid-pozitivnih pacijenata, od kojih je šest priključeno na respirator.