open-navfaktor-logo
search
Priliv pacijenata
UKC Tuzla: Plava bolnica nova lokacija za smještaj zaraženih koronavirusom
U Plavoj bolnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla otvoren je novi odjel za Covid-pozitivne pacijente, potvrdio direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.
02.04.2021. u 16:38
get url
text
Plava bolnica UKC-a Tuzla

Pacijenti iz Klinike za zarazne bolesti prebačeni su u prostorije Klinike za fizijatriju i Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju.

- Prebacili smo za sada 27 pacijenata u novi Covid-odjel na drugom spratu Plave bolnice. Kreveti na Klinici za zarazne bolesti popunjeni su više od 80 posto, a mi imamo obavezu kada se pređe 80 posto kapaciteta da osiguramo dodatni prostor za pacijente - pojašanjava Jusufović.

UKC Tuzla do sada je imao dvije Covid-bolnice, jednu na Klinici za zarazne bolesti, a drugu na Klinici za plućne bolesti.

Prema riječima Jusufovića, u obje te Covid-bolnice u ovom momentu popunjeno je više od 80 posto kreveta.

- Ljudi su nam umorni, posebno pulmolozi i infektololozi. Oni su jako dugo angažirani veoma intenzivno. Ova situacija zahtijeva angažman svih našeih kolega - kaže direktor UKC-a.

Ovo je prvi put od početka pandemije da je UKC Tuzla aktivirao treći odjel za smještaj Covid-pozitivnih pacijenata.

U posljednja 24 sata u TK su testirana 553 uzorka, od kojih su 194 bila pozitivna, a preminulo je šest Covid-pozitivnih pacijenata.

Prema podacima Kriznog štaba TK, na UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 185 Covid-pozitivnih pacijenata, od kojih je šest priključeno na respirator.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.