open-navfaktor-logo
search
Novosti i na urologiji
UKC Tuzla: Nakon 40 godina kupljeni stolovi za porodilje i pacijentice na ginekologiji
Univerzitetski klinički centar Tuzla izdvojio je oko 130.000 KM vlastitih sredstava za nabavku tri porođajna, pet ginekoloških stolova i dio opreme na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.
31.03.2022. u 16:32
get url
text
UKC-u Tuzla

- Ginekološki i porođajni stolovi su redovno održavani, ali su posljednji put kupljeni prije 40 godina. Oni će poboljšati uvjete rada našim ginekolozima, a trudnicima osigurati što komforniji boravak u bolnici - rekao je direktor UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić.

Radi se o najsavremenijim porođajnim stolovima, navodi dr. Amer Mandžić s Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koji su potpuno automatizirani i mnogo će olakšati porodiljama u toku aktivne faze porođaja.

- Dobili smo i pet savremenoh ginekoloških stolova, pet kardiotokografskih aparata za monitoring fetalnog stanja tokom porođaja, kao i 4D ultrazvučni aparat - kaže dr. Mandžić.

Novi aparat dobila je Klinika za urologiju, a radi se o litotritoru, aparatu koji se koristi za razbijanje i usitnjavanje kamenata u bubrezima i mokraćnim kanalima. Ova klinika je dobila i novi uroterorenoskop, koji se također koristi u postupku razbijanja kamenaca.

- Mi već 11 godina radimo proceduru razbijanja kamenaca u mokraćovodu i bubregu, ali zbog nedostatka sondi prestali smo to raditi određeno vrijeme. Zbog toga smo bili prinuđeni da pacijente šaljemo u druge centre. Napravili smo i listu čekanja, pa ćemo početi pozivati pacijente na tretman - kaže načelnik Klinike za urologiju dr. Samed Jagodić.

Pomenuti aparat omogućava obavljanje razbijanje kemaneca, odnosno litotripsije udarnim valovima (ESWL), što je metoda koja ne zahtijeva čan ni anesteziju, a ima visok stepen uspješnosti. Prema riječima direktora Kamerića, vrijednost nabavke na Klinici za urologiju je između 160 i 170 hiljada KM.

{$galerijaFotografija}

UKC ginekologija
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.