open-navfaktor-logo
search
Boravio u Kini
UKC Tuzla: Kinez koji živi u Tuzli pod posebnim zdravstvenim nadzorom
Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nije bilo sumnje na koronavirus, ali su provedene mjere predostrožnosti, jer je jedan pacijent koji se liječi na Odjeljenju za hemodijalizu boravio u Kini, saopćio je danas dr. Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC-a.
06.02.2020. u 10:14
get url
text
UKC Tuzla: Klinika za zarazne bolesti

- Kineski državljanin sa prebivalištem u Tuzli liječi se kod nas na Odjeljenju za hemodijalizu od 2018. godine. Pacijent je bio nekoliko sedmica u posjeti porodici u Kini i kod nas je došao u ponedjeljak. Za to smo bili spremni i epidemiološki smo ga opserivirali. Rekao nam je da je boravio u sjevernom dijelu Kine, koja je par hiljada kilometara udaljena od Wuhana, gdje je epientar epidemije koronavirusom - rekao je Čustović.

Pacijent je, dodaje, u BiH došao preko Pekinga, Dohe, Frankfurta i Beograda.

- On na našem pregledu nije pokazivao nikakve znake respiratorne infekcije i nije imao temperaturu. Mi smo smatrali da on može nastaviti svoj tretman hemodijalize, ali smo ga odvojili u posebnu sobu s posebnim aparatom i on je pod zdravstvenim nadzorom, zajedno sa suprugom. To će trajati još desetak dana i definitivno ćemo znati da je sve uredu - pojasnio je Čustović.

Na UKC-u Tuzla do sada su od sezonske gripe, tačnije influence tipa A, preminula dva pacijenta, a 14 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo ove bolesti, trenutno se liječi.

- Deset pacijenata je na Klinici za zarazne bolesti, dvoje djece je na Klinici za dječije bolesti i oboje su u dobrom stanju, a dva pacijenta su na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju, od kojih je jedan priključen na aparat za disanje - rekao je dr. Čustović.

Dodaje da je prvi slučaj influence tipa A na UKC-u, ove sezone gripe, potvrđen 24. decembra, a do sada ih je ukupno bilo 24. Broj pacijenata koji su liječeni pod dijagnozom gripoznog sindroma ove sezone gripe je 34.

- Situacija s gripom ove godine je bolja, ali posjete na UKC-u obustavili smo iz predostrožnosti. Mi očekujemo da u februaru broj oboljelih bude na sadašnjem nivou ili da se, pak, u određenoj mjeri poveća - zaključio je Čustović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.