open-navfaktor-logo
search
Nema pozitivnih
UKC Tuzla ima oko 300 testova na koronavirus: Na području TK trenutno u izolaciji više od 3.000 ljudi
Univerzitetski-klinički centar (UKC) Tuzla za sada ima više od 200 testova na koronavirus, što je dovoljno za testiranje 1.000 osoba, jer se s jedim testom može testirati pet pacijenata, potvrdila je za Faktor ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
20.03.2020. u 14:14
get url
text
UKC Tuzla: Na raspolaganju oko 300 testova za koronavirus

- Pored više od 200 testova koje UKC trenutno ima, jučer smo dobili 96 kompleta testova kao donaciju humanitarne organizacije "Emmaus", što znači da, za sada, imamo dovoljnu zalihu. Pokrenuli smo i procedure nabavke testova, a Svjetska zdravstvena organizacija je imala obavezu, po otkrivanju prvih pozitivnih pacijenata, dostavi dodatne količine testova i medicinske opreme za zaštitu zdravstvenih radnika - kaže ministrica Čolić.

Trenutno se na području TK u izolaciji nalazi 3.045 osoba, a do sada je testirana 51 osoba, od kojih su jedna iz Orašja i jedna iz Brčkog, a svi su nalazi na koronavirus negativni.

- Još uvijek imamo trend nepoštivanja mjera kućne samoizolacije te nejavljanje osoba koje su u ličnom aranžmanu prešli granične prijelaze i vratili se u BiH, tako da ih nemamo evidentirane. Građani su pozitivno odgovorili šaljući dojave, ali trenutno na terenu nemamo dovoljan broj inspektora i pripadnika MUP-a koji bi mogli sve propratiti - kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.