open-navfaktor-logo
search
Saniranje stanja
UKC Tuzla dužan 92 miliona KM: Vlada TK odlučila da uloži 20 miliona KM u nabavku opreme
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla dužan je 92 miliona maraka, a od toga je 43 miliona akumulirani dug, dok 49 miliona KM iznosi dug prema dobavljačima, potvrdio je danas Denijal Tulumović, direktor ove medicinske ustanove.
15.09.2022. u 15:05
get url
text
FOTO: Arhiva / UKC Tuzla

- Čim potpišemo ugovor o nabavci lijekova ili opreme, mi ne možemo ispoštovati ugovorne obaveze jer je ročnost plaćanja 90 dana. U međuvremenu sam saznao da od ranije postoje ugovori o reprogramu dugovanja te dobavljači zbog toga ne pristaju na potpisivanje novih reprograma. Akumulirani dug datira dugo u prošlost, ali je u posljednje vrijeme jako uvećan. Nikada nisam dobio tačne podatke od ekonomsko-finansijske službe, što je bio razlog smjene pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove. Dug prema dobavljačima od 43 miliona KM, datira unazad tri godine - rekao je prof. dr. Tulumović.

Pored toga, UKC Tuzla ima veliki problem s dotrajalom opremom, a upravo je to bila jedna od tema vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona, na kojoj je odlučeno da za opremanje spomenute zdravstvene ustanove bude izdvojeno više od 20 miliona KM.

- Dali smo saglasnost na tekst ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme, a konkretno, radi se o linearnom akceleratoru. Ugovor vrijednosti 10 miliona KM, potpisat će Vlada TK i UKC Tuzla, od čega će 7,75 miliona KM osigurati Vlada, a ostatak od 2,25 miliona UKC - rekao je danas premijer TK Irfan Halilagić.

Tulumović i Halilagić (prvi s desna)

Linearni akcelerator je aparat zbog čijeg su kvara pacijenti oboljeli od karcinoma morali na tretman zračenjem ići u Banju Luku i Sarajevo.

- Iz tekuće budžetske rezerve odlučili smo izdvojiti 150 hiljada KM za nabavku dva lifta (na Internoj klinici UKC-a, op. a.) jer su do nas došle fotografije kako se pacijenti u kolicima ili krevetima nose uz stepenice. Zbog toga smo po tom pitanju odlučili interventno djelovati - rekao je Halilagić.

Pored spomenutih 10 miliona, Vlada TK se obavezala da će kroz rebelans ovogodišnjeg budžeta ili kroz prijedlog budžeta za narednu godinu, za nabavku opreme na UKC-u izdvojiti još 10 miliona KM, po prioriotima koje utvrde ljekari na UKC-u uz saglasnost Vlade.

Također, mi smo kao Vlada odlučili da riješimo status UKC-a, dodao je Halilagić, pa je utvrđen tekst ugovora o reguliranju odnosa između TK i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) po pitanju upravljačkih prava na UKC-om, i taj tekst će biti upućen Ministarstvu zdravstva FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.