open-navfaktor-logo
search
Epidemija
UKC RS-a: Dvije trećine pacijenata oboljelo od novih sojeva virusa korona
U Univerzitetsko kliničkom centru izolovani su britanski i južnoafrički soj koronavirusa, a nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi su istakli da je dvije trećine hospitalizovanih oboljelo upravo od novih sojeva.
26.03.2021. u 12:21
get url
text

Generalni direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić je kazao da su nabavljeni novi testovi i da su detektovani novi sojevi.

- Dvije trećine pacijenata su oboljeli. Taj soj se brže širi i brže razvija kliničku sliku. Upozoravamo stanovništvo da je novi soj prisutan, te zahtijeva nove mjere i primjenu postojećih. Molimo građane da se pridržavaju. Za dan oboljeli ostaju bez kisika i završe na UKC-u RS-a, zato još jednom upućujemo apel - rekao je Đajić.

On je istakao da se u UKC-u trenutno liječi 550 oboljelih od koronavirusa, što zahtijeva veliki trud i rad te napor zdravstvenih radnika.

- Maksimalno su zbrinuti. Nažalost, njih blizu 400 je na kiseoničkoj podršci i oko 70 na respiratoru, što govori o kako teškim kliničkim slikama se radi. Pored kisika, zahtijevaju i skupu terapiju - dodao je Đajić.

On ipak uvjerava da nema razloga za strah građana, te da će svi dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Virusolog Višnja Mrđen je objasnila da je testirano 93 uzorka, pozitivnih na koronavirus, a da su promjene primijećene od kraja februara.

- To su pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom iz različitih dijelova RS-a i različitih godišta. Uzorke smo nasumično odabrali. Imali su teške forme bolesti. Koristili smo test koji služi za razlikovanje izvornog oblika COVID i mutantnih formi. Ukupno 61 test je bio pozitivan na mutantnu formu. Iduće sedmice planiramo drugi set dijagnostike - dodala je Mrđen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.