open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
UKC dužan više od 43 miliona, Univerzitet 13,5 miliona KM, Rudnik soli "leži" na 12 miliona
Skupština Tuzlanskog kantona raspravljala je danas o stanju u javnim preduzećima, ustanovama i ministarstvima, koje je zatekla aktuelna Vlada TK.
05.03.2020. u 16:44
get url
text
Skupština TK

Tokom rasprave na vidjelo su izašli zabrinjavajući podaci, vezani ne samo za dugove, nego i za način rada u pojedinim državnim firmama.

Milioni duga

- Tražili smo raspravu o stanju u javnim preduzećima i ustnovama, ne da bi prozivali bilo koga, prethodnu vlast ili pojedince, nego da podvučemo crtu, da znamo šta smo zatekli. Činjenica je da Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla ima 45 miliona KM duga, Šume TK 6,2 miliona, Univerzitet u Tuzli 13,5 miliona, a Opća bolnica "Mustafa Beganović" u Gračanici 1,1 milion KM duga - rekao je na početku rasprave zastupnik DF-a Mahir Mešalić, koji je bio inicijator tematske sjednice Skupštine.

Tokom sjednice pet ministara izložilo je detalje o preduzećima i ustanovama iz svog resora, a riječ je uzeo i premijer TK Denijal Tulumović.

- Dug UKC-a prema dobavljačima, do 30. septembra 2019. godine, iznosi 43,1 milion KM. Govorim do tog datuma, jer je o tom izvještaju raspravljala Vlada TK. Tokom ove godine s nivoa FBiH dobit ćemo 10 miliona KM i tražit ćemo da dio tog novca, pored vraćanja dugova, usmjerimo i u kupovinu opreme. Novac sa nivoa FBiH nas obavezuje da u četiri godine poslovanje dovedemo na nulu i da UKC pređe na trezorsko poslovanje - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Ministrica je naglasila da je Opća bolnica Gračanica, možda u još većem problemu s obzirom na njenu veličinu.

- Opća bolnica ima 1,21 milion KM duga, a od toga je 631 hiljada duga prema dobavljačima, a 480 hiljada na ime kratkoročnog kredita - rekla je ministrica Čolić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, posebno je skrenuo pažnju na probleme u Javnom preduzeću Šume TK, čiji dugovi iznose 6,2 miliona KM.

- Najveći dio duga od 6,2 miliona ide na poreze za koje Šume TK duguju 2,4 miliona KM. Kapital Šuma TK iznosi 2,7 miliona, što znači dug dvostruko veći od tog iznosa - rekao je Šakić.

Iz svega iznesenog jasno je da su Šume TK već zrele za stečaj, ali je ministar istakao da smatra da je ovu državnu formu moguće izvući iz dubioze.

Još alarmantnije podatke iznijela je ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić, koja je rekla da Univerzitet u Tuzlu duguje 13,5 miliona, a riječ je o dugovima iz nadležnosti Porezne uprave.

Tenderi i loše poslovanje

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac govorio je o rekonstrukciji i izgradnji terminala Međunarodnog aerodrom Tuzla, za koji ni nakon više od dvije godine od početka gradnje, nije obavljen tehnički prijem.

- Budžetska inspekcija treba da analizira radove, koji su ugovarani na tenderima u dvije faze. Svaka od te dvije faze bila je podijeljena u lotove, uz veći broj aneksa za produženje rokova radova. Cilj nam je da utvrdimo da li je kašnjenje bilo opravdano, a ukoliko nije, ko je odgovoran za nepravilnosti i ima li osnova za plaćanje penala - rekao je za Faktor Buševac.

Ono što je viljivo iz ankesa ugovora radove na terminalu MAT-a, koje su u najvećoj mjeri izvodile firme "Džena" iz Gradačca i "Tom Cat" iz Tuzle, jeste to da su neki aneksi tretirali produženje radova za tri mjeseca, iako je po potpisivanju ugovora rok za završetak bio upravo tri mjeseca, što bi značilo da se u nekom periodu nije radilo ništa.

Ministar privrede Asmir Hasić govorio je u stanju u Rudniku soli Tuzla, koji, istina, nije u finansijskoj dubiozi, jer je na računu zatečeno 12 miliona KM.

- Odgovorno tvrdim da su međuljudski odnosi u Rudniku soli katastrofalni. Tamo u administraciji radi 85 ljudi, dok ih je u proizvodnji 45. Tu je devet pravnika, a pored njih su za pravne poslove angažirali još dvije advokatske kancelarije. Od 2016. do 2018. godine platili su 410 hiljada više poreza na dobit, a kada su shvatili šta su napravili, bilo je kasno za bilo kakvu reakciju - rekao je Hasić.

On je naglasio da je Rudnik u posljednje tri godine doveden u teško stanje, jer za to vrijeme nije ništa investirano, pa je zbog toga plan investicija u 2020. godini "težak" 12 miliona KM.

- Oni imaju osiguranu isporuku i plasman prema Solani, Panonnici i Sodi Sisecam. Sve što trebaju uraditi je odvrnuti ventile i zapisati potrošnju. Ipak imaju devet komercijalista, kao da, u najmanju ruku, slanicu sipaju i raznose kanisterima - rekao je slikovito Hasić.

Današnjom raspravom analiziran je rad preduzeća iz nadležnosti samo pet, od ukupno 12 ministarstava u Vladi TK, tako da je ovo samo početak svođenja računa, kada je u pitanju upravljanje javnim novcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.