Šukalo: Šta je sa istragom o prijetnjama preminuloj pravobraniteljici

objavljeno: 05.02.2018. u 13:47

Zastupnički antikoruptivni tim u Narodnoj skupštini RS (PAK) predložit će već na narednoj skupštinskoj sjednici izmjene Zakona o javnim tužilaštvima u RS-u, kako bi tužioci mogli odgovarati krivično i građanski za obavljanje dužnosti.  

Prema riječima predsjedavajućeg Kluba PAK Adama Šukala, jedan od najvećih problema i razloga neefikasne borbe protiv korupcije u RS-u je "nerad i neodgovornost tužilaca". On je danas postavio i pitanje da li je za osam mjeseci od donošenja Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u RS-u, tzv. zviždača, zabilježen ijedan ovakav slučaj.

- Tvrdim da nema nijednog zvaničnog uzbunjivača u RS-u, što znači da zakonsko rješenje nije odgovorilo zadatku, da ljudi koji prijave korupciju budu zaštićeni – kazao je Šukalo.

On je ocijenio da je jedan od "najpoznatijih zviždača" u RS-u bila bivša glavna pravobraniteljica RS-a Danijela Novaković, a koja je preminula prošle godine. Podsjećamo, ona je nakon predstavljanja izvještaja o radu institucije na čijem je bila čelu potvrdila da je bila izložena prijetnjama od njenog zamjenika, a sve zbog predmeta u vezi sa malverzacijama s atraktivnim gradskim zemljištem u Banjoj Luci.

- Da li je u RS-u sprovedena istraga o prijetnjama pokojnoj Danijeli Novaković. Suludo je da pričamo u uzbunjivačima ako je neko ko je bio glavni pravobranilac i u skupštini govorio o prijetnjama. Sad se postavlja pitanje da li je iko sproveo istragu o tome. Ako imamo taj odgovor, onda to znači da institucije bar formalno postoje, a ako nemamo odgovore, onda to znači da institucije u RS-u ne funkcionišu ili u prevodu i ne postoje – kazao je Šukalo.

Klub PAK čine uglavnom zastupnici opozicije u RS-u i šef Kluba Domovina, a u sastavu ovog kluba nema nijednog zastupnika vladajuće većine. Klub je na današnjoj sjednici analizirao realizaciju Strategiju borbe protiv korupcije u RS-u u periodu od 2013. do 2017. godine i jednoglasno su ocijenili da je paušalna i nedorečena.

Kritikovali su i što Investiciono-razvojna banka RS-a (IRB) još nije podnijela informaciju o radu ni za 2015. godinu, zatim zatražili podatke o tome gdje su predmeti po prijavama o korupciji koje su nadležnim tužilaštvima podnijele razne političke stranke i pojedinici u RS-u i drugo.