open-navfaktor-logo
search
Nadzor ili deportacija
Ujić za Faktor: Bitići u prostorijama SPS-a, provjerava se njegov status
Nisu pronađeni dokazi o njegovoj umiješanosti u pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu 2007. godine
26.06.2019. u 16:16
get url
text

Nakon što je danas pušten iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu, Lirima Bitićija, protiv kojeg je obustavljena istraga za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu, preuzeli su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, potvrdio je i zvanično za Faktor direktor Službe Slobodan Ujić.

- Naši službenici preuzeli su lice i on se trenutno nalazi u prostorijama Službe za poslove sa strancima. Nakon što budu izvršene potrebne provjere u narednih par sati, bit će odlučeno o daljim mjerama koje će u odnosu na ovo lice biti poduzete. Da li će to biti mjera stavljanja pod nadzor ili deportacija zavisi od rezultata tih provjera - pojasnio je Ujić, te dodao da je Služba za poslove sa strancima u stalnom kontaktu sa tužilaštvom, te poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u ovom slučaju. 

Bitići je prije otprilike sat napustio pritvorsku jedinicu KPZ-a Miljacka, nakon što je kantonalni sudija Igor Todorović, a na zahtjev Tužilaštva KS, donio odluku kojom mu je ukinut pritvor, u kojem se nalazio od marta, kada je izručen u BiH iz Hrvatske.

{$galerijaFotografija}

Pritvor za Bitićija je ukinut nakon što je postupajući tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva donio odluku o obustavi istrage protiv Bitićija, budući da nakon detaljnih provjera i vještačenja, nisu pronađeni dokazi o njegovoj umiješanosti u pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu 2007. godine. 

Lirim Bitići svojevremeno se, zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem, dovodio u vezu sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Međutim, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dokazana umiješanost Muhameda Ali Gašija u slučaj tog ubistva.

Istragu ubistva Ramiza Delalića Ćele provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a zasad nije poznato da li je Bitići na spisku svjedoka ili osumnjičenih u tom slučaju, te da li ga je nakon izručenja eventualno ispitao postupajući tužilac Oleg Čavka.

Lirim Bitići, pušten iz KPZ-a Miljacka
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.