Nekoliko stotina migranata je, kako pišu mediji, danas krenulo pješice preko sjeverozapada Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom.

Prema riječima Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima, ovo će biti teža i izazovnija godina u odnosu na prethodne dvije.

- Po našim operativnim podacima, Grčka je puna i tamo je mnogo više migranata nego što je bilo prošlih godina, a prema nekim informacijama i više od 100.000. Očekujemo sigurno izazovniju godinu i veći priliv migranata nego što su bile prethodne dvije - kazao je Ujić.

Dodao je i kako će dešavanaj u Turskoj sigurno utjecati na cijelu situaciju.

- Pratim medije i ako bude kako mediji izvještavaju da su krenuli, a govori se o desetinama i stotinama hiljada migranata, sigurno da će biti utjecaja na BiH i povećan priliv. Iz Grčke, između ostalog, idu dvije trase kretanja prema BiH - istaknuo je.

Ujiće je dodao kako nema  informaciju o tome da postoji mogućnost da se kamp Vučjak u Unsko-sanskom kantonu ponovo aktivira za smještaj migranata.

- Bili smo na sastancima u Bihaću sa premijerom i gradonačelnikom i niko nije pominjao opciju da se Vučjak ponovo aktivira - kazao je.