Uživo iz Adane: Umjetnici slikaju u galeriji gdje je Ataturk držao govore

objavljeno: 25.01.2018. u 12:45

Umjetnička galerija, 75. Yil Sanat Galerisi, turskog grada Adane, postala je novi dom 93 umjetnika iz 33 zemlje koji neumorno, po cijele dane, potezima kistova, uz pregršt boja, na platnima ispred sebe stvaraju pravu čaroliju, koja mami uzdahe. 

Historijske građevine, značajne ličnosti, ali i prirodne ljepote Adane opčinile su ovu umjetničku četu, koja će ih učiniti vječnim.

Naša ekipa, na licu mjesta, uvjerila se u njihovo majstorstvo, a dio te ljepote možete pogledati u galeriji koju vam donosimo.

Zanimljivo je da se galerija nalazi u poznatom parku Ataturk, te da je u njoj svojevremeno govore držao turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske republike, njen prvi predsjednik, Mustafa Kemal Ataturk.

Ono što je manje poznato javnosti jeste da je ova velika historijska ličnost, poznatija i kao otac Turske, bila prva koja je u svojoj zemlji, daleke 1925. godine, organizirala umjetničke kolonije, i to u saradnji sa poznatim francuskim umjetnikom Andreom Loteom.

Od tada, pa do danas, turski kulturni radnici održavaju tu tradiciju, a među njima su i Birsen Yildirim - Ceken i Gultekim Akengi, organizatori 2. Internacionalne umjetničke kolonije, na kojoj učestvuje pomenuta umjetnička četa.