- Riječ je o vozilima marke "dacia", čija je pojedinačna vrijednost prilikom nabavke iznosila 25.038 KM. Vozila su namijenjena inspektorima i drugim službenicima UIO za obavljanje poslovnih aktivnosti. Dokument o primopredaji novih vozila potpisali su Elvir Muminović, pomoćnik direktora UIO, i Slaviša Peulić, direktor kompanije Guma M iz Banja Luke - navedeno je u saopćenju.

Iz UIO su istakli da u svom voznom parku trenutnu imaju 246 vozila, "čije su stanje i starosna struktura vrlo loši".

- Najveći broj vozila, čak 77 putničkih motornih vozila je iz 2005. godine, 24 vozila su iz 2010. godine, 21 vozilo iz 2017. godine, 20 vozila iz 2014. godine, 17 vozila iz 2007. godine, 16 vozila iz 2012. godine, 12 vozila iz 2008. godine…, dok je čak 19 vozila proizvedeno prije 2000. godine. 

Zbog organizacije Uprave za indirektno oporezivanje, kao i zbog opisa poslova, inspektori UIO i drugi službenici, svakog su radnog dana u obavezi da putuju i po nekoliko stotina kilometara. Zbog činjenice da su vozila prilično stara i prešla izuzetno veliki broj kilometara, vrlo su česti kvarovi vozila na putu. 

Nabavkom 24 nova vozila, koja će biti raspoređena u Centralni ured UIO i u četiri regionalna centra Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu, djelimično će biti popravljena situacija, ali osnovni problem voznog parka neće biti trajno riješen. Plan je da u narednom periodu, uz pomoć Upravnog odbora UIO i Vijeća ministara BiH, izvršimo modernizaciju kompletnog voznog parka kako bi službenici Uprave na efikasniji i sigurniji način izvršavali svoje redovne poslovne aktivnosti - saopćili su iz UIO.