open-navfaktor-logo
search
Havaji
Uhvatili pogrešnog čovjeka: Nevin bio zatvoren na psihijatriji skoro tri godine
Policija je "slučajno" zatvorila nevinog čovjeka, zbog čega je skoro tri godine proveo u bolnici za mentalno zdravlje na Havajima.
05.08.2021. u 09:11
get url
text
Hawaii State Hospital

Joshua Spriestersbach, koji je u to vrijeme bio beskućnik, uhapšen je greškom zbog zločina i nakon toga odveden u državnu bolnicu na Havajima.

Tu je proveo gotovo tri godine i bio je primoran da uzima psihijatrijske lijekove, uprkos tome što je njegovo hapšenje bila greška, piše Unilad.

Havajski pokret "Projekt nevinosti" podnio je u ponedjeljak navečer sudski zahtjev da sudija poništi Spriestersbachovo hapšenje.

Sve je počelo 2017. godine kada je Spriestersbach zaspao čekajući hranu ispred skloništa u Honoluluu. Nakon što ga je probudio policajac, Spriestersbach je pretpostavio da je uhapšen zbog zabrane ležanja ili sjedenja na javnim površinama.

Međutim, policajac ga je zapravo uhapsio u vezi sa neizvršenim nalogom iz 2006. godine za zločin zbog droge jer je Spriestersbacha zamijenio sa čovjekom po imenu Thomas Castleberry.

Prema Projektu nevinosti, Spriestersbach je pokušao reći policajcima, ljekarima i drugom uključenom osoblju da imaju pogrešnog čovjeka. No, što se više bunio, osoblje i ljekari su ga sve više proglašavali psihotikom, a nakon toga jače liječili, navodi se u peticiji.

U peticiji se dalje navodi da je bilo razumljivo da je Spriestersbach bio uznemiren jer je nepravedno zatvaran zbog zločina drugog čovjeka.

Na kraju, nakon dvije godine i osam mjeseci, pa čak i nakon što mu javni branitelji nisu vjerovali, bolnički psihijatar konačno je povjerovao u njegove tvrdnje. Psihijatar je pozvao detektiva da dođe u bolnicu, koji je provjerio Spriestersbahove otiske prstiju i fotografiju, ubrzo shvativši da je uhapšen pogrešan čovjek.

Portparol Tužilaštva u Honoluluu Matt Dvonch odbio je komentirati.

Prema izvještajima, pravi Thomas R. Castleberry (49) živi u popravnom domu Spring Creek u Sewardu na Aljasci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.