Osumnjičeni Mladenko Andrić rođen 1964. godine u Кonjicu, nastanjen u Brčkom, uhapšen je na području Orašja i bit će u zakonskom roku predat postupajućoj tužiteljici, koja će ga ispittati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- Tužilaštvo BiH i SIPA vode istragu koja se odnosi na koruptivna krivična djela a prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni, kao veterinarski inspektor i ovlašteno lice na dužnosti na graničnom prijelazu, primio dar u novčanom iznosu kako bi bez potrebnih detaljnih kontrola koje su propisane, omogućio prelaz granice za teretno vozilo, a time i promet namirnica životinjskog porijekla, za koji su potrebne dozvole i uvjerenja, a nadzor na navedenim prometom vrši Ured za veterinarstvo BiH - naveli su iz Tužilaštva.

Dodaju da je osumnjičeni uhapšen nakon uzimanja dara, a označeni novac je pronađen i oduzet.

- Tužilaštvo BiH poziva građane da institucijama i agencijama za provođenje zakona prijavljuju koruptivna i nezakonita ponašanja ovlaštenih službenih lica u institucijama, radi krivičnog gonjenja i udaljenja osoba koje zloupotrebljavaju položaj iz institucija i agencija BiH - navodi se u saopćenju Tužilaštva.