open-navfaktor-logo
search
Vinicius na udaru
Uhapšeno sedam osumnjičenih za zločine iz mržnje protiv zvijezde Real Madrida
Španska policija uhapsila je u utorak sedam osoba osumnjičenih za zločin iz mržnje protiv brazilskog fudbalera Viniciusa Juniora, javlja Anadolija.
23.05.2023. u 14:08
get url
text

Policija je izvršila hapšenja u Madridu i Valenciji u vezi sa dva odvojena incidenta.

U Valenciji je policija privela tri mlade osobe koje su navodno učestvovale u rasističkom ismijavanju i verbalnom zlostavljanju napadača Real Madrida tokom utakmice u nedjelju. Grupa navijača se jasno čula kako Vinicijusa vrijeđaju na rasnoj osnovi nazivajući ga "majmunom".

U Madridu su četiri osobe starosti 19, 21, 23 i 24 godine uhapšene su jer su u januaru objesile lutku s mosta u blizini terena za trening Real Madrida. Lutka, obješena za vrat, bila je obučena u Viniciusov dres i postavljena ispod velikog transparenta na kojem je pisalo "Madrid mrzi Real".

Španske vlasti vjeruju da trojica uhapšenih u Madridu pripadaju radikalnoj frakciji za koju se smatra da je povezana s huliganskom grupom koja podržava rivalski tim Atletico Madrid.

Nakon nedjeljne utakmice, Vinicijus Junior i Real Madrid skrenuli su pažnju na zlostavljanje, što je navelo tužioce u Valenciji da u ponedjeljak pokrenu istragu o zločinima iz mržnje.

- Nije bilo prvi put, ni drugi, ni treći. Rasizam je normalan u La Ligi - objavio je Vinicius na Twitteru nakon meča, tvrdeći da ovakvi događaji čine da Španija izgleda kao rasistička zemlja.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izrazio je podršku igraču Real Madrida.

Ovaj klub objavio je u ponedeljak da je podnio tužbu za zločin iz mržnje nacionalnim španskim tužiocima.

Fudbalski klub Valencija objavio je izjavu u kojoj je osudio uvredljivo ponašanje, tražeći doživotnu zabranu svim pojedincima umiješanim u rasno zlostavljanje da prisustvuju utakmicama na stadionu.

Javier Tebas, predsjednik La Lige, branio je svoju organizaciju od Viniciusovih kritika i optužio igrača da nije pozitivno doprinio borbi protiv rasizma.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da bi trebalo da postoji "nulta tolerancija za rasizam u fudbalu" i u španskom društvu u cjelini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.