-Grupa je planirala da izvede terorističke napade na vitalne instalacije u Indiji s ciljem ubijanja nevinih ljudi i s terorističkim mislima u njihovim glavama – navodi u saopćenju indijska glavna kontrateroristička agencija.         

- Uhapšeni su "bili motivirani da poduzimaju napade na više mjesta", uključujući i regiju indijske prijestonice.         

- Šestorica militanata su uhapšena u saveznoj državi Zapadni Bengal a trojica ostalih u južnoj državi Kerala, saopćila je NIA, dodajući da su ti pojedinci "udruženi s modulom al Qaede sponzoriranim u Pakistanu“.

Portparol pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Pakistan često negira da pruža materijalnu podršku militantima.

Indija je intenzivirala ofanzivu protiv militanata u većinski muslimanskoj regiji Kašmira i u drugim oblastima.

Prošle su godine indijske snage ubile čelnika al Qaedi bliske militantne grupe u Kašmiru, izazivajući proteste u dijelovima sporne regije.

NIA je u posljednjim racijama zaplijenila hladno oružje, vatreno oružje kućne izrade i lokalno proizvedena pancirna odijela. Devetorica militanta bit će izvedeni pred sud radi ročišta o određivanju pritvora i dodatnih istraga, saopćila je agencija, prenosi Reuters.