open-navfaktor-logo
search
Kriminal u GIKIL-u
Uhapšeno četvero članova Uprave: Shristi Mittal izbjegla hapšenje jer nije u BiH
Da je prilikom akcije u BiH bila Shristi Mittal i ona bi bila uhapšena, a razmotrit ćemo hoćemo li za njom raspisati potjernicu, rekao je danas postupajući tužilac Ćazim Serhatlić
19.11.2019. u 14:02
get url
text
Tužilaštvo TK: Tužilac Serhatlić i glasnogovornik Arnautović

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije FBiH obavili su pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a pripadnici MUP-a TK u firmi GIKIL u Lukavcu. Nakon pretresa su slobode lišeni Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić, koji je od septembra 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u) i sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović, saopćeno je u Tužilaštvu TK.

Kako je rečeno u Posušju je uhapšen Pavković, dok su Bunoza i Vukšić privedeni u Ljubuškom, a Erna Mehmedović u prostorijama GIKIL-a u Lukavcu.

{$galerijaFotografija}

Oni su osumnjičeni da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

Proširenje istrage

Istraga protiv Mittala, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovorne osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac.

- Istraga je proširena dva puta, prvi put 14. oktobra i to na Ivanu Bunozu, Matu Pavkovića i Shristi Mittal, koji su od 2017. godine članovi NO GIKIL-a. Nakon toga, 6. novembra istragom su obuhvaćeni Ivan Vukšić i Erna Mehmedović i to nakon nelegalno sazvane Skupštine GIKIL-a na kojoj je izabran novi Nadzorni odbor, čije je odluke sud u međuvremenu proglasio nezakonitim. Da je prilikom akcije u BiH bila Shristi Mittal i ona bi bila uhapšena, a razmotrit ćemo hoćemo li za njom raspisati potjernicu - rekao je danas postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

U Tužilaštvu navode da su osumnjičeni svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacioni postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužilaštva kao vođa grupe za organizovani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva.

Mittal "bolestan"

Osumnjičeni će sutra biti predati u nadležnost Tužilaštva gdje će biti ispitani na okolnosti radnji koje su navedene u naredbi o provođenju istrage.

- Povodom proširenja istrage mi smo 1. novembra imali istražno ročište na kojima su se pojavili advokati Pramoda Mittala, Rajiba Dasa i bivšeg generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya. Oni su opravdali odsustvo svojih branjenika medicinskim razlozima. Mi ćemo ponovo zakazati ročište i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Postoji mogućnost i ispitivanja videolinkom - rekao je tužilac Serhatlić.

Podsjećamo, kriminalna grupa je osumnjičena za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

Na pitanje da li je tokom istrage utvrđena dodatna finansijska šteta po GIKIL tužilac je rekao da je bio pokušaj da se Mittalu obezbijedi 12,9 miliona dolara imovinske koristi, ali da nije je bio neuspješan.

Akcija Jumper, FUP, Mostar, 19.11.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.