open-navfaktor-logo
search
"Pandora 4"
Uhapšeni zbog iskopavanja kulturnih dobara koje su prodavali na internetu
Otac i sin iz Bosanske Dubice pomoću metal-detektora pronalazili i iskopavali kulturna dobra, koja su prodavali na internetu
23.08.2019. u 12:24
get url
text

U akciji izvedenoj u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva "Pandora 4" uhapšeni su Željko Slijepčević (54) i njegov sin Ilija Slijepčević (23) iz Bosanske Dubice.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS-a, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su, u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva "Pandora 4" , u saradnji sa INTERPOL-om, akciju na području Bosanske Dubice usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta .

Po naredbi Osnovnog suda pretreseno je više lokacija na području Bosanske Dubice, a dvojica uhapšenih se sumnjiče da su počinili krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja i krivično djelo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja ili prirodnih rijetkosti.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta sa arheološkom, kulturnom ili historijskom vrijednošću ,razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i slični predmeti, detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

Pripadnici MUP-a RS-a će nastaviti rad kroz razmjenu informacija sa INTERPOL-om s ciljem identifikacije oštećenih i izvršilaca, a u saradnji sa Muzejom RS-a.

Uhapšeni su upotrebom nedozvoljenih sredstava - metal detektora - pronalazili i iskopavali kulturna dobra, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem platformi za trgovinu posredstvom interneta - na eBay i Olx.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.