open-navfaktor-logo
search
USK
Uhapšeni u akciji "Transporter" optuženi za rasturanje heroina, kokaina, spida i "trave"
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv sedam uhapšenih u akciji "Transporter", a koji se terete za neovlaštenu porizvodnju i promet opojnih droga, te neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 
07.02.2022. u 14:03
get url
text

Optužnica je potvrđena protiv Asmira i Muje Ogreševića, Eldina, Danisa i Rasima Prošića, te Sanela Sovića i Kličić Adnana. 

Optuženi Asmir i Mujo Ogrešević se terete da su od početka 2021. godine do 9. jula 2021. godine, na području grada Cazina i drugim lokacijama Unsko-sanskog kantona, organizovali grupu ljudi s ciljem neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Drogu su radi prodaje kupovali, držali, prenosili i prodavali, navodi se u optužnici.

Eldin, Danis i Rasim Prošić, te Sanel Sović i Adnan Kličić, prema optužnici, postali su članovi ove organizovane grupe, te su drogu držali radi prodaje, prenosili i prodavali.

- Optuženi Asmir i Mujo Ogrešević su kao organizatori grupe vršili nabavku opojne droge heroin, canabis, kokain, amfetamin, te je distribuirali ostalim članovima grupe koji su se sastajali sa konzumentima na dogovorenim lokacijama radi krajnje prodaje opojne droge. Organizatori grupe su koristeći različite modalitete komunikacije (telefonski, putem raznih mobilnih i internet aplikacija) također dogovarali i vršili prodaju droge krajnjim korisnicima.

Pored toga, Asmir Ogrešević, Eldin, Danis i Rasim prošić, te Sanel Sović terete se i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. i stav 2. KZ FBiH, i krivično djelo kažnjivo po Zakonu o oružju i municiji USK-a - navodi se u optužnici.

Podizanju optužnice u ovom predmetu prethodila je policijska akcija kodnog naziva "Transporter" koju je Tužilaštvo USK provodilo u koordinaciji sa MUP-om Unsko-sanskog kantona i Ovbavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

U sklopu ove akcije optuženi su i uhapšeni u julu prošle godine, te su se u pritvoru nalazili sve do podizanja optužnice u januaru.

Postupajuća tužiteljica je uz optužnicu istovremeno predložila da se pritvor protiv šest optuženih produži i nakon potvrđivanja optužnice, a taj prijedlog je Kantonalni sud u Bihaću prihvatio te donio rješenje kojim je pritvor produžen i može trajati najduže još dvije godine.

- U optužnici je traženo od suda oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom te izricanje sigurnosnih mjera prema optuženima i to oduzimanje predmeta, naoružanja i municije, telefona, vozila, veće količine opojne droga, za koju je predloženo uništenje sukladno relavantnim zakonskim odredbama kao produkt izvršenja krivičnog djela - naveli su iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.