open-navfaktor-logo
search
Okončana istraga
Uhapšeni u akciji "Stršljen": Žuti, Mersija i Slavica optuženi za rasturanje kokaina u Sarajevu
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nezira Bajraktarija, zvanog Žuti (1966), rođenog u Uroševcu, Mersije Džidić (1977), rođene u Čajniču i Slavice Blagojević (1966), rođene u Maglaju, sve troje nastanjeni u Sarajevu, zbog neovlaštenog prometa opojnih droga.
20.11.2020. u 16:05
get url
text

Njih troje uhapsili su pripadnici SIPA-e u augustu ove godine u akciji kodnog naziva "Stršljen".

Terete se da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa u više navrata pustili u promet više od pola kilograma kokaina, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu iznosi više od 50.000 KM.

Optužnica ih tereti da su, nakon što je prvooptuženi Bajraktari, na nezakonit način došao u posjed veće količine teške opojne droge kokain, djelujući kao organizirana grupa, po instrukcijama i uputama optuženog Bajraktarija, u više navrata, organizirali skrivanje, krijumčarenje i transport opojne droge kokain, koji su za dogovorene novčane iznose prodavali na više lokacija u Sarajevu.

- Optuženi se terete da su u više navrata, u promet stavili ukupno oko 561 gram opojne droge kokain, za koji su dobili novčani iznos od oko 50.000 KM, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist. Operativnim radom na terenu i provođenjem istrage po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim službenicima SIPA-e, prikupljeni su dokazi o počinjenim krivičnim djelima koja se optuženima stavljaju na teret - naveli su iz Tužilaštva.

Navode optužbe, tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više desetaka dokaznih materijala.

Za optužene je zatraženo produženje pritvora (Bajraktari), odnosno mjera zabrane (Džidić i Blagojević), a tokom postupka tužilaštvo će tražiti trajno oduzimanje i uništavanje zaplijenjene droge, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.