open-navfaktor-logo
search
Ostali pušteni
Uhapšeni u akciji "Memori": Jasmin Mešković i Suada Nožić danas u Tužilaštvu KS
Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji "Memori", koju su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona
17.12.2019. u 08:40
get url
text

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a koji su uhapšeni jučer u akciji "Memori",  bit će danas predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Ostali uhapšeni u akciji su nakon nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni na slobodu.

- Oni i dalje imaju status osumnjičenih - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji "Memori", koju su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković prvoosumnjičeni u ovom predmetu. Sumnjiči se da je organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata.

- Grupa je novac od prodaje zadržavala za sebe, što je u suprutnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama. Samim tim stečena je protivpravna imovinska korist - kazala je ranije Bavčić.

{$galerijaFotografija}

Osim Meškovića i Nožić, pod istragom su još tri osobe, a svi se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

- Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, obavljeni su pretresi na 11 lokacija na području navedenih kantona, a koje koriste osumnjičene osobe. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - kazala je jučer glasnogovornica FUP-a Marina Zović.

{$galerijaFotografija}

Izjave akcija Memori Marina Zović - Azra Bavčić 16.12.2019
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.