open-navfaktor-logo
search
Slučaj u Srbiji
Uhapšeni socijalni radnici: Dali dijete na usvajanje u zamjenu za mobitel od 1.000 eura
Radnici Centra za socijalni rad iz Vranja Dušanka M. i Dušan T. uhapšeni su jučer zbog sumnje da su dozvolili usvajanje dječaka (10) iako za to nisu ispunjeni uslovi. Zauzvrat, Dušanka M. primila je mito - telefon od 1.000 eura!
19.05.2020. u 20:04
get url
text

Kako saznaje "Blic", malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dječaka dešavala se prošle godine. U junu 2019. osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad donijeli su rješenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca da usvoji dječaka iako za to nisu ispunili nikakve uslove.

- S. R. i njegova supruga podnijeli su zahtjev da usvoje dječaka i ušli u proces usvajanja. Kako bi se ispunili svi uslovi, dijete je trebalo prvo provesti tri mjeseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice i vidi kako se usvojitelji ponašaju, da li mogu sa djetetom. Međutim, čim je dječak došao u njihovu kuću, Sulejmani R. otišao je na privremeni rad u Švicarsku - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Dječak je tako u porodici proveo puna tri mjeseca, a da budućeg usvojitelja ne vidi nijednom!?

- Uslov da se odobri usvajanje jeste da dijete provede vrijeme sa oba usvojitelja, a ne sa jednim - ukazuje sagovornik Blica.

Iako nisu ispoštovali proceduru, Sulejmani i njegova žena na sve načine su pokušali da ostvare ono što su naumili. Tako su sklopili dogovor sa voditeljem njihovog slučaja Dušankom M., inače radnicom Centra za socijalni rad u Vranju i članom tima za zaštitu djece i omladine da se njihov slučaj riješi.

Oni su njoj dali mito - mobilni telefon vrijedan 1.000 eura da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Njoj je u tome pomogao Dušan T. koji je napisao izvještaj u kojem je lažno napisao da je Sulejmani R. sve vrijeme bio sa djetetom u Srbiji i da se dijete priviklo na njega. Također, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dijete, iako to nije bilo tačno. Švicarsku ni na koji način nije pominjao - kaže sagovornik upoznat sa slučajem.

Da je došlo do hapšenja potvrđeno je "Blicu" u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, čiji je portparol Borislav Radonjić kazao za "Blic" da su po nalogu VJT socijalni radnici privedeni.

- D. M. i D. T. lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanja mita i zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su mimo predviđene procedure, zloupotrebom službenog položaja, omogućili zasnivanje usvojenja jednog maloljetnog lica. Njima je određeno zadržavanje i u zakonski predviđenom roku bit će saslušani u posebnom Odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Zakonski rok za saslušanje je 48 sati - rekao je Radonjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.