open-navfaktor-logo
search
Akcija "Tower"
Uhapšeni s iznuđenih 60.000 KM: Reketirali podizvođače radova na Sarajevo Toweru
Nezvanično, uhapšen je generalni direktor firmi "Panamera" i "Smart Invest" Elvedin Mahmutović i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić
10.07.2019. u 15:51
get url
text

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo i uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, pripadnici Federalne uprave policije, uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, započeli su sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Tower" na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz FUP-a.

- U sklopu navedenih aktivnosti, lišena su slobode dva lica iz Sarajeva inicijala S. H. (1961) i E. M. (1976), kod kojih je prilikom pretresa pronađen i oduzet novčani iznos u protivvrijednosti od 60.000 koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku - saopćeno je iz FUP-a.

Nezvanično, uhapšen je generalni direktor firmi "Panamera" i "Smart Invest" Elvedin Mahmutović i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić.

Oni se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno-poslovnog objekta "Tower" zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi im bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova.

Postupajući po naredbi Općinskog suda Sarajevu, policijski službenici Federalne uprave policije, vrše pretrese u stambeno-poslovnom objektu "Panamera" na području općine Ilidža,  gdje su pronađeni i oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelom.

- Lica lišena slobode bit će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - naveli su iz FUP-a.

Iz FUP-a su naveli i da se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Uhapšeni u akciji "Tower" dovedeni u FUP na krim-obradu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.