open-navfaktor-logo
search
"Istraga o istrazi"
Uhapšeni Mutap i Dupovac na krim-obradi u SIPA-i; Memić: Znao sam da će doći ovaj dan
Dvije osobe koje su jutros uhapšene u sklopu istrage koju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi u predmetu "Dženan Memić" sprovedene su na kriminalističku obradu u prostorije SIPA-u u Istočnom Sarajevu.
01.02.2021. u 13:22
get url
text

Kako smo ranije objavili, po nalogu Tužilaštva BiH, a prema i dalje nezvaničnim informacijama, uhapšeni su nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac i Zijad Mutap, otac Alise Mutap, djevojke koja je bila prisutna na mjestu stradanja Dženana Memića.

Iz Tužilaštva BiH, osim jutrošnjeg kratkog saopćenja, nisu izlazili sa više informacija, niti su potvrdili identitet uhapšenih.

VEZANI TEKST - Uhapšen otac Alise Mutap i Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS

Pripadnici SIPA-e jutros su obavili pretrese kuća u vlasništvu uhapšenih u ilidžanskim naseljima Otes i Butmir, te u Hadžićima.

Tom prilikom oduzeti su određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku.

Kako je potvrđeno iz SIPA-e, osumnjičeni su za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito posredovanje i pomoć učinitelju nakon krivičnog djela.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH, po krivičnoj prijavi Muriza Memića, oca Dženana Memića, vodi svojevrsnu "istragu o istrazi", a zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal, prikrivanje dokaza i ometanje istrage.

Istragom je, kako je ranije rečeno iz Tužilaštva, obuhvaćen veći broj osoba, među kojima je i određeni broj pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjetimo da je postupanje policije u ovom slučaju istraživalo ad hoc tijelo Komisije za sigurnost Skupštine KS, koje je tada utvrdilo određene nepravilnosti u postupanju pripadnika MUP-a KS, ali Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije utvrdilo postojanje elemenata krivičnog djela.

Protiv policajaca koji su obuhvaćeni izvještajem MUP Kantona Sarajevo nije provodio ni disciplinski postupak jer je, dok je Tužilaštvo KS provelo istragu, predmet ušao u zastaru.

Porodica Memić je zbog toga Tužilaštvu prijavila i dvojicu bivših komesara MUP-a KS, ali i bivšu glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić, kao i veći broj tužilaca koji su radili na ovom predmetu.

U odnsu na koliko osoba Tužilaštvo BiH je i pokrenulo istragu, do danas nije poznato.

Porodica Memić, kao što je poznato, od početka tvrdi da je Dženan ubijen, te tvrdi da je "Tužilaštvo KS na čelu sa Dalidom Burzić namjerno odvelo istragu u pogrešnom pravcu".

Prema pisanju portala Istraga.ba, Dupovcu se na teret stavlja nezakonito postupanje u vezi sa pronalaskom i izuzimanjem automobila "renault clio". Ovaj automobil, bio je predmet istrage u njenoj najranijoj fazi, a dovodio se u vezu sa bivšim momkom Alise Mutap.

U međuvremenu, istraga je usmjerena na Ljubu i Bekriju Seferović, koje je Tužilaštvo KS optužilo da su vozilom "VW transporter" usmrtili Dženana Memića, a potom ga prodali kako bi prikrili dokaze.

Kantonalni sud u Sarajevu dvaput je izrekao oslobađajuće presude Seferovićima, dok se odluka Vrhovnog suda FBiH još čeka.

- Dočekasmo nakon pet godina. Ifet (Feraget, advokat porodice Memić) je rekao na početku: "Murize, ovo će trajati pet godina". Mada ovo još nije kraj, ovo je tek početak. Ja sam znao za ovo, šutili smo, morali smo. Znao sam da će doći ovaj dan - kazao je Memić za N1.

Feraget je nakon jutrošnje informacije o hapšenjima kazao kako "ni sam sebi nije mogao obećati da će ovaj dan doći, ali da je čvrsto vjerovao u to".

- Ubijeđen sam da je ovo početak nekih promjena u pravosuđu jer ovakve prilike poput Dženana Memića i Davida Dragičevića ne smiju biti propuštene. Pravda se ne smije nikome uskratiti. Ostaje nam da sada vidimo kako će to dalje ići. Drago nam je da zbog porodice Memić, a isto tako i zbog porodice Dragičević, ovo je neki vjetar u leđa i mislim da će se ići u dobrom smjeru. Tužilaštvo BiH je pokazalao i osvjetlalo obraz, ostaje nam da vidimo kako će se dalje razvijati situacija - kazao je Feraget.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.