VEZANI TEKST - U akciji SIPA-e uhapšene tri Ukrajinke zbog organizovanja prostitucije u Mostaru 

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, žrtve krivičnih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korsit.

Tužilac i istražioc Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordiniraju aktivnosti policijskih službenika SIPA-e, koje se odnose na hapšenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Jedan pretres realiziran je i na području Banja Luke, gdje je ostvarena suradnja sa MUP-om RS. Tu je zbog navođenja na prostituciju uhapšen Ukrajinac.

Iz Tužilaštva ističu da su dugotrajnom i temeljitom istragom prikupljeni dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih, djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara.

Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizirale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobijeni novac. Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih krivičnih djela, odvijalo se u periodu od najmanje šest mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Istraga u ovom predmetu intenzivno se nastavlja, saopćilo je Tužilaštvo. Inače, SIPA je jučer u Mostaru zbog sumnje u međunarodno navođenje na prostituciju uhapsila tri Ukrajinke.