open-navfaktor-logo
search
Akcija labos
Uhapšene dvije osobe: Policija u Sarajevu pronašla dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge
Kako su naveli, tom prilikom je oduzeto 350 stabljika biljke koja asocira na biljku Cannabis, koje je E.B. skupa sa još jednim licem, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane
10.09.2019. u 20:00
get url
text

Policijski službenici u Sarajevu pronašli su u ponedjeljak dvije laboratorije za proizvodnju opojne droge, a tom prilikom lišene su slobode dvije osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Preduzimajući operativno - taktičke mjere i radnje na realizaciji akcije kodnog naziva LABOS, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga - Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili pretres kuće koju koristi E.B., na području općine Ilidži- saopšteno je iz kantonalnog MUP-a. 

Kako su naveli, tom prilikom je oduzeto 350 stabljika biljke koja asocira na biljku Cannabis, koje je E.B. skupa sa još jednim licem, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane

U okviru akcije otkrivena je jedna opremljena laboratorija za "in dooor" uzgoj biljke Cannabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i drugo) koja je opremljena radi uzgoja biljke Cannabis i proizvodnje opojne droge.

Policijski službenici su u okviru pomenute akcije oduzeli dvije kutije sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, jednu drobilicu,
jednu vrećicu s bijelom materijom koja asocira na opojnu dogu amfetamin, šest PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, pištolj, četiri metka i umjetničkih slika koje potiču iz krivičnog djela.

Također, na području općine Ilidža, izvršen je pretres lica A.P. i tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja acocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon.

Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju A.P. koristi sa licem, za kojim se traga, od A.P. su oduzeti dijelovi za laboratoriju za "in door" uzgoj biljke Cannabis i to: 81 separator,  416 PVC saksija, četiri cilindrična filtera zraka, termostati, dva samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora,
četiri šperovane kutije sa ventilatorima, ugradbeni ventilator, 51 sjenilo sa električnim grlima, 21 reflektor, top za topli vazduh, više desetina metara električnih kablova ranih veličina, 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera, dva ključa za cilindričnu bravu i drugo.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" i "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" KZ F BiH  E.B. i A.P su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećim licem, čiji je indentitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga.

-Napominjemo da se radi o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije koji su, do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000KM. Svojim djelovanjem policijski službenici su spriječili navedena lica u daljoj proizvodnji, prodaji i konzumiranju opojne droge- navodi se u saopštenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.