Akcija je provedena na području Tomislavgrada i Kupresa, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Livanjskog kantona, a zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela obmane prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti, te krivotvorenja isprave.

- Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu policijski službenici FUP-a su uhapsili osobe inicijala J. B. (1974) i I. B. (1972) iz Tomislavgrada. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni, te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Pomenuta lica se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 128.000 KM - saopćeno je iz FUP-a.

U okviru akcije pretresena je i imovina koju koristi i trećeosumnjičeni Ž. D. (1958) iz Kupresa.

- Ovo lice se sumnjiči se da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljalo krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi - dodaju iz FUP-a.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U provođenju akcije su pripadnicima FUP-a asistenciju pružili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona.