open-navfaktor-logo
search
Zadržana u pritvoru
Uhapšena novinarka portala FOS media zbog širenja panike
Sporni tekst je objavljen oko 11 sati, a pola sata kasnije stigao je demanti Vlade, u kojem se navodi da je portal FOS media objavio lažnu vijest da je specijalna jedinica ROSU angažovana u Crnoj Gori na osiguranju skupova u Podgorici
06.01.2020. u 07:36
get url
text

Novinarka portala FOS media Anđela Đikanović (26) uhapšena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda. Njoj je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici određeno zadržavanje do 72 sata.

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da će podnijeti žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljice Ane Kalezić.

Vuksanović je rekao je da je Đikanović negirala krivično djelo i da je tokom saslušanja kazala "da je informaciju dobila iz vrlo kredibilnog izvora". Istakao je i da je presedan da se novinar zadržava i hapsi zbog objavljenog teksta.

Policija je u saopćenju navela da se sumnja da je Đikanović kao glavna i odgovorna urednica portala FOS media bila autor lažnog teksta koji je objavljen na tom portalu pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”.

-U spornom tekstu se navodi da će oko 250 pripadnika ROSU - specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim sigurnosnim organima na dan okupljanja u Podgorici, koje je zakazano za sutra, izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija - piše u saopćenju Uprave policije.

Sporni tekst je objavljen oko 11 sati, a pola sata kasnije stigao je demanti Vlade, u kojem se navodi da je portal FOS media objavio lažnu vijest da je specijalna jedinica ROSU angažovana u Crnoj Gori na osiguranju skupova u Podgorici.

-Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede. Vlada traži od Tužilaštva da hitno reaguje - pisalo je u demantiju Vlade.

Novinarka Đikanović je oko 14 sati pozvana u prostorije podgoričke policije, gdje su inspektori konsultovali osnovnog tužioca.

Kako Vijesti saznaju, dežurni tužilac u ODT Podgorica je izjasnio da se u radnjama Đikanović "stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda", te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu.

-Napominjemo da je sve u ovom tekstu bila apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa- saopćila je UP.

Portal FOS media je nedugo nakon objavljivanja, povukao sporni tekst, a potom se redakcija izvinila zbog lažne vijesti.

Advokat Srđan Lješković potvrdio je Vijestima da ga je novinarka angažovala, ali da nije bio sa njom na saslušanju jer se ne nalazi u Crnoj Gori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.