open-navfaktor-logo
search
Krivotvorenje i prevara
Uhapšena bivša šefica računovodstva KPZ-a Sarajevo
Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Eminu Haljković, bivšu šeficu računovodstva KPZ-a Sarajevo, kojoj je Uprava Zavoda nedavno uručila otkaz, nakon što je otkriveno da je prilikom zaposlenja predočila krivotvorenu diplomu.
05.02.2020. u 14:48
get url
text

Kako je Faktor ranije objavio, ona je u Zavod prešla sa mjesta uposlenice Ministarstva privrede i infrastrukture, i to 24 mjeseca prije odlaska u penziju.

Nakon što joj je uručen otkaz, sarajevskom Tužilaštvu je dostavljen izvještaj zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela, odnosno pribavljanja nezakonite koristi u vidu plaća u KPZ-u, odnosno Ministarstvu, te jednoj bh. medijskoj kući.

Kako je potvrđen iz FUP-a, uhapšena se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela krivotvorenje isprave i prevara. 

- Osnovi sumnje proizilaze iz činjenice da je osumnjičena E. H. protivpravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke škoske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama u periodu od 2008. do jula 2019. godine, a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za sada za neutvrđen novčani iznos. U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - navodi se u saopćenju FUP-a.

Saznajemo da je pretres obavljen u sarajevskom naselju Breka, u općini Centar. 

VEZANI TEKST - Uručen joj otkaz: Šefica računovodstva u KPZ-u Sarajevo radila s krivotvorenom diplomom

Podsjetimo, ovaj slučaj je otkriven zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Ministarstva pravde FBiH, Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, FUP-a i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a koji su postupali u skladu sa Strategijom borbe protiv korupcije za period 2017-2019, te akcionim planovima.

Jedna od aktivnosti koje su tada provedene su i sigurnosne provjere uposlenika KPZ-a, te su tom prilikom utvrđene nezakonitosti diplome Ekonomskog fakulteta za Eminu Haljković, što je potom dostavljeno Tužilaštvu u vidu službenog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv nje.

Kako saznajemo, ovo nije jedini slučaj koji je dostavljen Tužilaštvu KS, a koji je rezultat provođenja ovih mjera i radnji. U Kantonalnom tužilaštvu nalazi se još nekoliko predmeta koji su rezultat ovih aktivnosti, a koji se odnose na zanemarivanje pravila prilikom zapošljavanja, krivotvorenju saglasnosti pri zapošljavanju, odnosno o zapošljavanju bez saglasnosti Agencije za državnu službu, nestanak uređaja za ometanje telefona, određene radnje kojima je cilj bio ometanje istraga u KPZ-u Sarajevo koje su se odnosile na prebacivanje osuđenih osoba sa jednog mjesta na drugo i slično.

- Svi predmeti koji su rezultat provođenja Strategije borbe protiv korupcije dostavljeni su i obrađeni u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, sa kojima imamo solidnu saradnju - kazao je za Faktor direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević, te dodao da o pojedinostima ne može govoriti bez saglasnosti resornog ministra.

Iz FUP-a je saopćeno da je uhapšena kriminalistićčki obrađena u FUP-u, te u zakonskom roku predata Tužilaštvu KS na daljnje postupanje. 

- Za osumnjičenu je određeno 24-satno zadržavanje. Nakon što je u tom roku ispita, postupajući tužilac će donijeti odluku o eventualnom prijedlogu za određivanje mjere pritvora - kazala nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.