open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Uhapšen Srebreničanin Nedžad Hasić, žrtva montiranog "bijeljinskog procesa" iz 1997.
Pripadnici SIPA-e jutros su u Srebreniku uhapsili Nedžada Hasića, Srebreničanina, koji je 1996. godine hapšen u grupi poznatoj kao "srebrenička trojka", kojoj je potom suđeno u Okružnom sudu u Bijeljini.
26.11.2020. u 13:18
get url
text

Prema informacijama sa terena, pripadnici SIPA-e pretresli su njegovu kuću u Tinji, gdje se jutros okupio veći broj građana kako bi spriječili njegovo odvođenje u pritvor.

Nedžad Hasić (1970), te Ahmo Harbaš i Behudin Husić su akteri "bijeljinskog procesa" koji se protiv njih vodio zbog navodnog ubistva četverice Srba, drvosječa.

Oni su pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali izjavu da su to počinili.

Njih je IFOR 1996. godine predao u ruke srpske policije, a na farsičnom suđenju u Bijeljini su dobili ukupno 61 godinu zatvora.

Nakon prvostepene presude, nikad se više nisu odazvali bijeljinskom sudu.

Hasić se, nakon što je pušten iz pritvora u Bijeljini, nalazio na području TK, živio je bez ličnih dokumenata i svih ovih godina strepio od novog hapšenja.

Iz SIPA-e nam je potvrđeno da je na području Srebrenika uhapšena jedna osoba zbog krivičnog djela ubistvo, a na osnovu potjernice Interpola koja je raspisana po naredbi okružnog suda Bijeljina.

Pripadnicima SIPA-e prilikom pretresa asistirala je policija Tuzlanskog kantona.

Hasić je na putu prema Istočnom Sarajevu, gdje će u prostorijama SIPA-e biti podvrgnut krim-obradi, nakon čega će biti predat u nadležnost bijeljinskom Sudu, koji je za njim i raspisao potjernicu.

- Prilikom pretresa stambenog objekta koje koristi osumnjičena osoba, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli dvije automatske puške, jednu poluautomatsku pušku, jedan karabin, jednu malokalibarsku pušku, tri pištolja, jednu optiku za snajper, deset spremnika za municiju i veću količinu municije različitih kalibara - saopćeno je iz te policijske agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.