open-navfaktor-logo
search
Ubijao i mučio
Uhapšen Sabahudin Kajdić osumnjičen za zločine nad Bošnjacima u Prijedoru
Tereti se za progon civila i zločine protiv čovječnosti
02.12.2019. u 14:35
get url
text

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, SIPA je locirala, identificirala i uhapsila osumnjičenog Sabahudina Kajdića  zv. Saša, rođenog 1969. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Osumnjičeni se također tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti. On će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Istragom o navedenim događajima, bio je obuhvaćen i osumnjičeni B. M. (1952) koji je nedavno iznenada preminuo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.