open-navfaktor-logo
search
Saopćili obavještajci
Uhapšen ruski špijun: Pokušao dobiti posao pripravnika na sudu u Hagu
Ruski špijun pokušao je postati pripravnikom na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu uz pomoć lažnog identiteta.  
17.06.2022. u 09:04
get url
text

Ovu informaciju saopćile su nizozemske obavještajne službe, navodeći da je špijun godinama radio na svom lažnom identitetu i predstavljao se kao državljanin Brazila.

Tridesetšestogodišnji Sergej Vladimirovič Čerkasov optužen je da je agent ruske vojne obavještajne službe GRU. On je otišao u Nizozemsku u aprilu s planom da iznutra dobije pristup informacijama suda za ratne zločine. Čerkasov je koristio lažni identitet i predstavljao se kao 33-godišnji Brazilac Viktor Muller Ferreira.

Zapadni obavještajci njega su već ranije otkrli. Kada je stigao u Nizozemsku, zadržali su ga službenici za imigraciju te je vraćen u Brazil. Sud u Hagu je u vrijeme kada je ruski špijun stigao u Nizozemsku počeo istraživati ratne zločine u Ukrajini. Da je njegov plan uspio imao bi pristup mailu suda, mogao bi kopirati, mijenjati ili uništiti dokumente i dokaze, piše Guardian.

Njegova biografija koja je dostupna za pregled na internetu navodi da je diplomirao političke nauke na Triniti koledžu u Dablinu između 2014. i 2018. godine, a zatim magistrirao na Univerzitetu Johns Hopkins, u Baltimoru, smjer vanjska politika SAD-a. Univerzitetska evidencija pokazuje da je diplomirao na američkom univerzitetu 2020. godine.

Eugene Finkel, vanredni profesor na Johns Hopkinsu, tvitao je da je Muller bivši student koji se predstavljao da ima "brazilsko/irske korijene" i koji ga je zamolio da dostavi referencu kako bi podržao svoju prijavu ICC-u.

- Napisao sam mu pismo. Da, ja. Napisao sam pismo preporuke za oficira GRU. Nikada neću preći preko ove činjenice. Mrzim sve u vezi GRU-a, njega, ovu priču. Tako mi je drago što je razotkriven - napisao je Finkel na Twitteru.

Zapad strahuje da je ukrajinska kriza potaknula GRU i druge ruske agencije da se nepromišljeno ponašaju u svojim špijunskim akcijama.

- To nam pokazuje šta Rusi smjeraju, pokušavaju dobiti nezakonit pristup informacijama unutar ICC-a. Ovo kvalificiramo kao prijetnju visokog nivoa - rekao je Erik Akerboom, glavni direktor nizozemske obavještajne agencije.

ICC nudi 200 praksi godišnje za studente i diplomante u područjima kao što su pravo i socijalna psihologija. Glasnogovornica suda rekla je da su zahvalni na podršci nizozemskih vlasti.

- ICC ove prijetnje shvata vrlo ozbiljno - dodala je.

Nizozemci kažu da Čerkasova sada čekaju sudski postupci u Brazilu. Brazilske vlasti još nisu komentirale slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.