open-navfaktor-logo
search
Bio u bijegu
Uhapšen osumnjičeni koji je danas pucao na svećenika u Francuskoj
Uhapšen je napadač koji je danas u francuskom gradu Lyonu pred crkvom Svetog Lazara iz sačmarice pucao u 52-godišnjeg svećenika Grčke pravoslavne crkve.
31.10.2020. u 21:19
get url
text

Prema informacijama Le Parisiena, napadač je pucao iz skraćene sačmarice, i ispalio je najmanje dva hica.

Svećeniku je prva pomoć ukazana na licu mjesta, nakon čega je prebačen u bolnicu gdje se doktori bore za njegov život. Francuski mediji navode kako je pogođen u jetru.
Napad se dogodio oko 4 sata poslijepodne kad je svećenik zatvarao crkvu. Napadač mu je prišao pred crkvom i upucao ga.

Napadač je satima bio u bijegu, tražio ga je velik broj teško naoružanih policajaca. Lokalni tužilac potvrdio je da je jedan osumnjičeni uhapšen u Lyonu, iako još uvijek nema potvrde da se sigurno radi o napadaču.

Francuski zvaničnici nisu kazali ništa što bi upućivalo na to da je riječ o terorizmu. U istragu nije uključeno tužilaštvo protiv terorizma, kao što je uobičajeno kada se sumnja u terorizam, objavila je francuska televizija BFMTV.

Policijski izvor rekao je da je svećenik rekao hitnoj pomoći kazao da ne poznaje napadača. Grčki vladin dužnosnik rekao je da se svećenik zove Nikolaos Kakavelakis.
Na mjesto napada stigao je i gradonačelnik Lyona Grégory Doucet.

Do napada je došlo tri dana nakon što je u Nici ubijeno troje ljudi u napadu u crkvi Notre Dame.

Francuska je nakon brutalnog ubistva profesora Samuela Patyja, kojem je 18-godišnji islamist porijeklom iz Čečenije odrubio glavu u predgrađu Pariza, na najvišem stepenu pripravnosti zbog opasnosti od terorističkih napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.