open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Uhapšen još jedan policajac srpske nacionalnosti na Kosovu
U sjevernom dijelu Mitrovice, prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, uhapšen je sinoć još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, srpske nacionalnosti. Sa istim navodima u međuvremenu je izašao direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo Petar Petković.
16.12.2022. u 08:05
get url
text

Petković se o ovom hapšenju oglasio objavom na Twitteru, navodeći da se radi o S. T., čije je puno ime objavio.

Novo hapšenje Petković je ocijenio kao pokazatelj da kosovski premijer Albin Kurti "nastavlja lov na Srbe", te da ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju.

- Kako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije, a nisu postojali dok su bili dio kosovskog sistema - upitao je Petković.

KoSSev portal se o navodnom novom hapšenju pisanim putem obratio Kosovskoj policiji u četvrtak uvečer, ali odgovor do objavljivanja ove vijesti nije dobio.

Ovo je četvrto hapšenje za nešto više od sedam dana na sjeveru Kosova, a drugo hapšenje bivših pripadnika Kosovske policije. Prethodno je prošle sedmice uhapšen Dejan Pantić što je bio zvaničan povod za nove barikade koje su postavljene na najmanje šest mjesta na sjeveru Kosova prije nekoliko toliko dana.

Novim tenzijama prethodilo je masovno napuštanje većine kosovskih institucija na sjeveru u novembru ove godine, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 Srba.

Tenzije su potom dodatno podgrijane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi spriječili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Općinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage Kosovske policije na sjeveru, nakon čega su se hapšenja i dogodila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.