open-navfaktor-logo
search
USK
Uhapšen Fatih Keskin, direktor škole u Bihaću povezane sa FETO-om
Policija USK-a još uvijek se nije oglasila u vezi sa ovim slučajem, ali je advokat Nedim Ademović, koji zastupa neke osobe čije izručenje iz BiH je tražila Turska, potvrdio je da je Keskin uhapšen
03.12.2019. u 20:56
get url
text

Državljanin Republike Turske Fatih Keskin, direktor Una-Sana koledža u Bihaću povezanog sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO), danas je uhapšen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Keskin, sa stalnim boravkom u BiH, danas je pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije.

Policija USK-a još uvijek se nije oglasila u vezi sa ovim slučajem, ali je advokat Nedim Ademović, koji zastupa neke osobe čije izručenje iz BiH je tražila Turska, potvrdio je da je Keskin uhapšen.

Istakao je da je uhapšeni Keskin više od 20 godina s porodicom živio u BiH.

Služba za poslove sa strancima BiH je u septembru ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri turska državljanina čije izruženje traži zvanična Ankara.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.