open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe 1992. godine
Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe 1992. godine.  
17.11.2020. u 09:23
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zarobljenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine SIPA je uz asistenciju policije MUP-a RS-a u ranim jutranjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirala, identificirala i uhapsila osumnjičenog Dušana Ćulibrka zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame Lisac, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame Lisac i identificirani 2000. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te ih ubio pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela pronađena su i ekshumirana iz jame Lisac. Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. SIPA će osumnjičenog tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur, rođen 1961. godine u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.