Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zarobljenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine SIPA je uz asistenciju policije MUP-a RS-a u ranim jutranjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirala, identificirala i uhapsila osumnjičenog Dušana Ćulibrka zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame Lisac, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame Lisac i identificirani 2000. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te ih ubio pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela pronađena su i ekshumirana iz jame Lisac. Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. SIPA će osumnjičenog tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur, rođen 1961. godine u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada.