open-navfaktor-logo
search
Ispred KPZ-a Zenica
Uhapšen Begzad Spahić, osumnjičen za pridruživanje ISIL-u
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 9. marta Begzada Spahića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za pripadništvo takozvanom ISIL-u.
09.03.2021. u 18:20
get url
text

Ovu informaciju potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) državni tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je kazao da je Spahić prije nekoliko dana izručen iz Turske po potjernici Općinskog suda u Zenici koja je bila raspisana protiv njega zbog prodaje narkotičkih sredstava.

- Kad je izručen iz Turske, bio je u pritvoru u Zenici do danas. S obzirom da ga mi sumnjičimo da je bio pripadnik ISIL-a, onda sam naredio SIPA-i da ga danas uhapsi kada ga puste iz pritvora - rekao je Čampara.

Dodao je da će Spahić sutra biti predat Tužilaštvu BiH.

Senad Dupovac, Spahićev branilac, smatra da je djelo za koje je po potjernici Općinskog suda u Zenici izručen BiH – zastarjelo.

- Proveo je nekoliko dana u pritvoru u Zenici dok se to ispitalo. On je danas izašao iz pritvora, i prilikom izlaska iz pritvora, odmah na vratima, SIPA ga je lišila slobode i ujutru će ga predati Tužilaštvu - kazao je Dupovac.

Begzad Spahić   FOTO: Facebook

Prema pisanju magazina Žurnal, Spahića je 2017. godine uhapsila turska policija zbog sumnje da je pripremao samoubilački napad. Žurnal je objavio da je Spahić uhapšen u jugoistočnom turskom gradu Kilisu, zajedno sa četvero državljana Azerbejdžana.

Dupovac je naveo da Spahić tvrdi da je za isto krivično djelo za koje ga sumnjiči Tužilaštvo BiH, suđen u Turskoj i da je proveo u zatvoru u Kilisu više od tri godine.

- Vidjet ćemo kojom Tužilaštvo raspolaže dokumentacijom, jer morala je određena dokumentacija da dođe uz njegov transfer kao popratna, u smislu zbog čega je tamo bio i toliko vremena u zatvoru - rekao je Dupovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.