open-navfaktor-logo
search
Šef BioNTecha
Ugur Sahin: Moramo zbiti snage, treći val pandemije trajat će duže od prva dva
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dodijelio je danas odlikovanje – savezni križ za zasluge vlasnicima kompanije BioNTech Özlem Türeci i Uguru Sahinu za zasluge i postignuća u borbi protiv pandemije.
19.03.2021. u 16:51
get url
text

Tom prilikom pozvao je na više sloge i odlučnosti u borbi protiv pandemije, a Sahin je upozorio da bi borba protiv mutiranih virusa mogla biti još zahtjevnija.

Kompanija BioNTech iz Mainza, na čijem čelu je dvoje naučnika turskog porijekla, koji su i privatno par, proizvela je prvu vakcinu protiv koronavirusa koja je prihvaćena u Evropskoj uniji.

- Vaše pionirsko otkriće spašava ljudske živote, egzistencije i osigurava naš privredni, kulturni i društveni opstanak - rekao je Steinmeier.

Ugur Sahin pozvao je Nijemce da sada ne posustanu u borbi protiv pandemije.

- Svaki pojedinac može doprinijeti tome da se treći val potisne što je moguće uspješnije - rekao je Sahin i upozorio na to da će sljedeća faza, zbog mutiranih varijanti virusa koje je teže kontrolirati, biti zahtjevnija od prethodnih.

- Moramo zbiti snage i ne smijemo se demoralizirati ovim trećim valom koji će očito trajati duže od prethodnih - rekao je Sahin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.