open-navfaktor-logo
search
Šljiva i kornišoni
Ugrožena egzistencija 10.000 porodica: Kamioni iz BiH po dva dana čekaju ulaz u Hrvatsku
Na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška od jutros je čekalo 30 kamiona sa svježim šljivama i kornišonima iz naše zemlje. Razlog je to što je Hrvatska ograničila izvoz biljnih proizvoda samo na prijelaze Bosanska Gradiška i Bijača.
13.07.2021. u 14:46
get url
text
Redovi kamiona na granici u Bosanskoj Gradišci

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, kaže da praktično svi izvoznici idu na Granični prijelaz Bosanska Gradiška, jer svoju robu gotovo isključivo prodaju na njemčkom tržištu.

- U proizvodnji kornišona i šljive mi imamo uključeno 10.000 porodica, a njima se na ovaj način nanose veliki gubici, iako su kvalitetom svojih proizvoda našli kupce u Njemačkoj - kaže Selimović.

Kamioni se na granici, prema riječima Selimovića, zadržavaju i po dva dana, što dovodi do toga da roba kalira, a našim proizvođačima kupci odbijaju po 20 posto od faktura, jer kasne s isporukom.

- Dešava se da nekoliko manjih kamiona u Njemačkoj čeka jednu našu veliku hladnjaču. Njima nije jasno da čekamo po dva dana na granici, a u stvari se radi samo o tome da fitosanitarni inspektori Republike Hrvatske pregledaju papire - navodi Selimović.

Proizvođači su se obraćali Uredu za zaštitu bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) kao i ministru Staši Košarcu.

- Oni su kontaktirali s Državnim inspektoratom Hrvatske i dobili obećanje da će, kada bude više od 20 kamiona na granici dnevno, produžit radno vrijeme sa 15 na 19 sati i uvesti radne subote. Međutim, od toga do sada nije bilo ništa - navodi Selimović.

Naši proizvođači traže hitnu reakciju države, jer će na ovaj način izgubiti tržište.

{$galerijaFotografija}

Kamioni Bosanska Gradiška
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.